Aanvraag sociaal statuut wordt semi-automatisch

De procedure voor de aanvraag van het sociaal statuut digitaal worden en semi-automatisch verlopen, werd beslist op de medicomut.

Iedereen vindt het aanvragen van dat sociaal statuut nu erg ingewikkeld en omslachtig. Artsen moeten de betreffende gegevens verzamelen terwijl die doorgaans al ergens beschikbaar zijn, licht Reinier Hueting (ASGB) toe. Door nu gebruik te maken van deze gegevensbronnen (actief contract bij een pensioenfonds of verzekeraar) zal de rizivdienst dat alles op 1 mei activeren en bijvoorbeeld je arbeidsongeschiktheid en minimumactiviteitsdrempels checken.

Artsen moeten dan slechts bevestigen dat een hen toegestuurd voorstel van het Riziv – het bedrag waarop ze in principe recht hebben - klopt. Wordt daarop niet gereageerd, dan wordt het bedrag in de daaropvolgende maand gestort. Dit slaat op al wie geconventioneerd is en niet gepensioneerd.

Artsen in opleiding beter af

Tijdens de overgangsperiode zal de arts wellicht één keer iets langer moeten wachten, maar nadien, als dit werkelijkheid wordt (in 2021), is dit een mooie stap voorwaarts. Zeker ook voor de artsen in opleiding die hun premie nu vaak niet eens aanvragen en zo heel wat geld laten liggen. Nu kunnen ze dat vermijden als ze bij de start van hun opleiding een actief contract hebben.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.