Arts voor tuchtcollege omdat hij patiënte vraagt nikab te verwijderen

De kwestie doet veel stof opwaaien in Groot-Brittannië, in die mate zelfs dat ook Boris Johnson er zich mee is gaan bemoeien en het functioneren van de NHS erbij betrokken wordt.

De Britse huisarts Keith Wolverson heeft intussen in een petitie al meer dan 110.000 steunbetuigingen gekregen naar aanleiding van een conflict met een gesluierde patiënte. Haar man had haar aangeklaagd omdat hij haar ruw had behandeld. Dat zat volgens de dokter zo: toen de vrouw in zijn spreekkamer moest uitleggen wat er scheelde met haar kind, verstond hij haar amper omdat ze een nikab droeg. Daarom vroeg hij de vrouw om haar gezicht te ontbloten “net zoals ik een motorrijder in dat geval zou vragen om zijn helm af te zetten.”

Dat kwam hem op een klacht te staan van haar man die vond dat hij de vrouw ruw behandeld zou hebben door haar een ‘ultimatum’ te stellen. Ze kon kiezen: of de sluier weg, of een einde aan de consultatie. De vrouw zou zich verdedigd hebben met geloofsargumenten.

Bijgevolg moet de arts, bijna een jaar na de feiten, voor de General Medical Council, het tuchtcollege verschijnen. Dat verklaarde de klacht over zijn ‘racistisch en discriminerend gedrag’ immers ontvankelijk.

Smet op reputatie

Wat de verbijsterde arts (52) er al aan deed denken om de gezondheidszorg de rug toe te keren (en er is al een sterk dokterstekort). De arts deed tot nu toe zijn werk uitstekend maar hij heeft geen eigen praktijk: hij valt in voor collega’s in ziekenhuizen en werkt freelance. En een smet op zijn reputatie zou hem zuur kunnen opbreken. “Ik wou die vrouw gewoon beter verstaan om haar dochter te helpen”, luidt zijn verweer.

De zaak heeft ertoe geleid dat de Britse artsenvereniging vraagt om heldere richtlijnen. Vreemd genoeg bestaat er namelijk al wel een gedragscode voor artsen die een nikab dragen: zij moeten die verwijderen als de patiënt daarom vraagt. Maar omgekeerd (als de patient wordt gevraagd om de sluier te verwijderen) is dus onduidelijkheid troef.

Dr. Wolverson zei dat hij "absoluut overweldigd" is door de petitie (op change.org), die op het moment dat we dit schrijven al ruim 110.000 handtekeningen telt. De zaak is intussen dan ook behoorlijk uitgedijd, met zelfs een tussenkomst van Boris Johnson en een verschuiving van het discussieonderwerp naar de onderbezetting van de NHS.

De zaak doet ook denken aan een conflict met de gynaecologen jaren geleden bij ons. Dat leidde ertoe dat de gynaecologen (VVOG) toen een gedragscode opstelden voor de patiënten, goedgekeurd door de Orde.

Lees ook: keuze van de arts bij spoedgevallen of wachtdiensten

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Anthony CORNELISSEN

  26 oktober 2023

  Voor zover ik weet is deze gesloten klederdracht met enkel een venster voor de ogen in België zo wie zo verboden. Dus ook bij de arts.
  Ikzelf heb ook zo’n patiënte, waarbij het venster iets groter was en die handschoenen droeg mij geen hand wilde geven bij het binnenkomen omdat haar geloof dat niet toeliet: je mag dit vrij vertalen: omdat wij onrein zijn als de zwijnen. Zo wil ik niet behandeld worden want de vertrouwensband die er zou moeten komen is al meteen van het begin verbroken.
  Tony

 • Jacques GRUWEZ

  28 mei 2019

  Belachelijk!

  J.A.Gruwez

 • Anthony CORNELISSEN

  28 mei 2019

  Ik heb iets gelijkaardigs meegemaakt,
  Een gesliuerde islamitsche vrouw woe mij geen hand geven bij het binnenkomen van de praktijk.; dat was tegen haar geloof.
  Als je weer dat de verklaring daarvoor is dat zij geen hand mogen geven aan vuile honden, of de heidenen die wij zijn, dan mag die met het eerste vliegtuig terg naar marokko, waar ze in eer en geweten iedereen een hand kan geven.
  Ik ben geen vuile hond; en aij is te gast in ons land met een andere kultuur, waar zij zich zal moeten aan aanpassen en niet andersom.
  Ik heb ze stanta pede de deur gewezen en die moet bij mij niet meer zijn.

 • Pascal Selleslagh

  28 mei 2019

  Zie link in artikel: change.org

 • Léon VERSTRAETEN

  28 mei 2019

  waar kan ik die petitie tekenen ?