Alin Derom nieuwe voorzitter VAS (Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant)

Het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) afdeling Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant koos gisteren een nieuw bestuur dat op zijn beurt unaniem dr. Alin Derom (55), klinisch bioloog uit Geel, benoemde tot nieuwe voorzitter. Hij volgt Dr. Luc De Clercq (57) op, diensthoofd reumatologie in GZA Sint-Augustinus te Antwerpen (Wilrijk). Twee huisartsen nemen het ondervoorzitterschap waar.

Dr. Luc De Clercq wist de afgelopen 7 jaar zijn gedrevenheid voor het Vas te combineren met het ondervoorzitterschap van de Bvas en talloze mandaten. Als fervent Twitteraar groeide hij uit tot een echte influencer via social media. Zo eindigde hij in 2018 3de op de lijst van de Belgische influencers actief in de gezondheidszorg, dit onmiddellijk na Maggie De Block en Jo Vandeurzen.

Hij blijft actief als bestuurder binnen de afdeling, maar geeft graag de fakkel van het voorzitterschap door aan Dr. Alin Derom.

De nieuwe voorzitter is al bijna 30 jaar klinisch bioloog in een extramuraal lab, voorzitter in de commissie klinische biologie en werd bij de recente verkiezingen binnen Bvas niet enkel als bestuurder benoemd, maar tevens als schatbewaarder. Hij heeft een duidelijke visie op de toekomst van de artsensyndicaten in het algemeen en het Vas in het bijzonder.

Winning horse voorbijgestoken

Het Vlaams Artsensyndicaat is de brug tussen de wensen, vragen, suggesties, verzuchtingen van de praktijk en de regelgeving, bestuursorganen en de overheid. “Luister en probeer het (streef)doel te vatten. Een vraag verwoordt niet altijd de echte wens”, luidt het onder meer.

Als voorzitter wenst Dr. Derom constructief aan de gezondheidszorg van morgen te werken. “De geneeskunde, en de organen errond, zoals wij het geleerd en gekend hebben, zijn stervende. Er is van alles gedaan om zich aan te passen aan de huidige noden en aan de huidige vraag, maar  steeds met de oude gewoontes en visies in het achterhoofd.'

"Men zegt: never change a winning horse. Maar intussen focust men zich zoveel op dat winnend paard dat men niet opmerkt dat het probleemloos, en zonder CO2-uitstoot, voorbijgestoken wordt door een jonge collega op een e-bike. Sommige zaken evolueren zoals men het misschien niet wil, maar in plaats van hardnekkig nee te blijven zeggen, kan men ook mee aan tafel zitten om ervoor te zorgen dat de geest en drijfkracht van ons beroep niet verloren gaat."

"Wij zijn allemaal arts, jong en oud, ieder heeft zijn eigenheid, maar allen met de gezondheid van de patiënt in het achterhoofd”, aldus Dr. Derom

Naast de voorzitter werden dr. Sylvie Geurts en dr. Jos Vanhoof, beiden huisarts, benoemd als ondervoorzitters. Dr. Jan Pen, internist,werd verkozen tot secretaris-generaal en dr. Olivier Ghekiere, radioloog, tot penningmeester. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.