Geschokte huisartsen sturen minister 'motie van treurnis'

Nederlandse huisartsen sturen massaal boze mails met een ‘motie van treurnis’ naar zorgminister Ernst Kuipers (foto). Die heeft het nu helemaal verkorven nadat hij weer eigengereid communiceerde zonder vooraf met de huisartsen te overleggen. Enkele maanden geleden wou hij de huisartsen niet eens ontvangen toen ze in groten getale protesteerden tegen de overlast aan administratie.

Aanleiding voor het huidige conflict is de nieuwe coronaprik. De minister liet in een brief weten dat het aan de huisartsen is om uit te zoeken welke patiënten daarvoor eerst in aanmerking komen als het gaat om een selectie van de griepprikgroep jonger dan 60 jaar. Het gaat om een administratieve taak, waarbij de huisartsen moeten inventariseren wie er aan de beurt is voor een vaccinatie. Huisartsen hebben al voor de zomer aangegeven dit extra werk niet op zich te willen nemen

Die gang van zaken was niet naar de zin van de LHV (Landelijke Huisartsenvereniging) die hierover in gesprek was met het ministerie en de Nederlandse tegenhanger van ons Sciensano. Maar een al te voortvarende minister gooide dus roet in het eten.

Volgens huisarts en mede-initiatiefnemer Nico Terpstra bestaat er veel animo voor de protestactie via mail die gedeeld werd op sociale media. "Wij willen dat de mailbox van het ministerie van Volksgezondheid verstopt raakt met boze huisartsen.”

Eerder al leidde het ongenoegen bij de huisartsen tot protestgroepen als ‘Help, de huisarts verzuipt’ en ‘De bevlogen huisartsen’. Sommigen verwijten de minister dat hij 'onbeschoft' tewerk gaat door alle overleg te negeren. Nico Terpstra in de Nederlandse krant Het Parool: er waren bijvoorbeeld heel wat vaccinatierondes "waarbij we zijn ingezet als gratis prikassistenten (...) Wij moeten helemaal niks, we hebben geen dienstbetrekking bij het ministerie. Dus zorg dat wij betrokken worden en gezien worden, anders werkt het niet.”

Huisarts Hilde van der Kallen uit Rotterdam is zelf actief bij Stichting de Bevlogen Huisartsen, een van de opstellers van de motie van treurnis. "Ik baalde vreselijk toen ik het bericht zag (van de minister, red.). Het is naar om te zien dat eerst heel Nederland geïnformeerd wordt over iets wat jij moet gaan doen. Het is vervelend dat ons dat niet eerst wordt gevraagd."

> Duizenden huisartsen protesteren in Nederland, minister stuurt zijn kat.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.