Duizenden huisartsen protesteren in Nederland, minister stuurt zijn kat

Duizenden huisartsen, doktersassistenten en sympathisanten - volgens de organisatoren 10.000 - betoogden afgelopen vrijdag in Den Haag om aandacht te vragen voor de toekomst van de huisartsenzorg. Volksgezondheidsminister Ernst Kuipers die er ook aangekondigd was, stuurde zijn kat maar stond nadien wel enkele honderden boze huisartsen te woord op het Binnenhof.
De actie van de huisartsen berust op ongenoegen dat veel gemeen heeft met de onvrede in België: de enorme druk op de eerste lijn, administratieve overlast, wachttijden, de verhouding met de specialisten, te weinig mddelen voor de infrastructuur.

Deze massamanifestatie was het orgelpunt op eerdere acties zoals ‘Help de huisarts verzuipt’, de paarse krokodil (variant op onze blauwe krokodil), de (ver)scheurkalender. "Maar dit is nog maar het begin", viel overal te horen. Ook de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) was bij de organisatie betrokken.

Een wanklank was zeker het forfait van de gezondheidsminister die nochtans eerder had toegezegd om aanwezig te zijn tijdens de speeches van de huisartsen, zogenaamd 'omdat hij geen tijd had'. Boze huisartsen zakten dan af naar het Haagse Binnenhof waar de politie hen stopte. Toen ging minister Kuipers wel het gesprek aan met hen.

De actie kreeg veel airplay via de sociale media en de hashtag #iedereeneenhuisarts.

Een indruk krijgt u via deze korte video.

> Huisarts: "Slecht begin deze week"

> Nu ook (ver)scheurkalender tegen bureaucratie

> Vandaag D-Day voor Nederlandse huisartsen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    04 juli 2022

    En ik had het nog zo schone gezegd dat we een aalkarteel moesten lossen over de wagen van de madam van de minister !
    Als ge niet alles kort en klein slaat , wordt er niet naar U geluisterd , vraag het ne keer aan den FGTB !