e-Berichten van Medi-Sfeer spraakmakend op Twitter

Zet een (ietwat controversieel) bericht over eHealth op Twitter, en het is alsof je een knuppel in het hoenderhok gooit. We moeten rekening houden met enige vertekening, want wie tevreden is, laat maar zelden van zich horen.

In onze vorige nieuwsbrief meldden we dat de huisarts, volgens de Franstalige wetenschappelijke vereniging van huisartsen SSMG, dagelijks 40 minuten spendeert aan problemen met het gebruik van de eHealth-diensten. SVH-voorzitter Herman Moeremans kan er zich iets bij voorstellen. “2018 brak alleszins een record in klachten over falen eHealth”, twitterde hij. Collega Moeremans bedoelt hier ongetwijfeld ‘2017’, maar afgezien daarvan is zijn boodschap duidelijk. Hij wordt bijgevallen door SVH-woordvoerder Steven Haesaert: “Voilà. We zouden dus meer patiënten kunnen helpen zonder nutteloze of door overheid opgelegde niet-werkende informatica.”

Frank Ponsaert, specialist in digitale gezondheid, CEO van ivis4Health, heeft twijfels bij het doemdenken van de SSMG. Hij relativeert de boodschap tot “een schatting van de wetenschappelijke vereniging.” En verder: “Hoewel ik mijn twijfels heb over de betrouwbaarheid van e-Crash en de schatting van 40 minuten (wat is de foutmarge?).” Maar de boodschap is wel belangrijk, zo concludeert de ex-adviseur ICT van Maggie De Block. [nvdr. e-Crash is het platform waarmee de SSMG in de voorbije maanden een collegiaal oor te luisteren legde bij huisartsen die problemen met het gebruik van de eHealth-diensten wilden melden]. 

Alweer het medicatieschema…

Lokers huisarts Michel De Munck maakt er een rekensom bij: “40 minuten x 250 werkdagen = 166 uren of zowat een halve maand (!) puur tijdverlies.” Collega De Munck kan er trouwens van meespreken: in een andere tweet klaagt hij aan dat de interventie van de apotheker andermaal brandhout heeft gemaakt van één van zijn medicatieschema’s.

 Volg ons op Twitter!

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.