Duitse regering vormt corona-crisisteam en schakelt over naar pandemieplan

De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn (CDU, foto) maakte zopas bekend dat de Duitse regering een corona-crisisteam vormt. "We staan aan het begin van een corona-epidemie in Duitsland." Huisartsen, verpleegkundigen en ziekenhuizen schakelen een tandje bij.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) en zijn collega Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) waren eerst van plan om de oprichting van het crisisteam morgen (donderdag ) bekend te maken, maar dat gebeurde dus sneller.

Spahn verwacht dat het nieuwe coronavirus zich veel wijder zal verspreiden in Duitsland. De infectieketens blijken immers deels niet na te trekken. Dat is een recente vaststelling, na de
pas ontdekte besmettingen bij twee mensen in Noordrijn-Westfalen en vier in Baden-Württemberg.

Andere strategie

"Dat zet onze vorige strategie om het virus te beperken en een einde te maken aan de infectieketens op de helling", gaf de minister toe.

Plannen geactiveerd voor nationale pandemie
Via een telefoonconferentie vroeg hij de ministers van Volksgezondheid van de deelstaten om hun staatspandemieplannen uit te voeren, voor zover ze dat nog niet hebben gedaan, en zich dienovereenkomstig voor te bereiden op de verspreiding van corona.

"Huiswerk" voor artsen en verpleegkundigen
De pandemieplannen bevatten ook richtlijnen over hoe de bevolking en de artsen en verpleegkundigen moeten worden geïnformeerd - "hoe iedereen zijn huiswerk moet doen", aldus Spahn.

Spahn riep de bevolking op om niet elke keer naar de dokter te gaan als ze hoesten. Maar burgers moeten hun huisarts bellen als ze binnen 14 dagen na een reis naar een risicogebied koorts, hoest of kortademigheid hebben gehad. Als er symptomen aanwezig zijn en er een vermoeden bestaat, is het beter om het virus nog een keer te veel dan te weinig te testen. Ook de speciale medische wachtdienst (nummer 116 117) is voorbereid.

Een tekort aan beschermingsmiddelen valt te verwachten - vooral omdat alle landen ter wereld daar behoefte aan hebben en de grootste producenten gedeeltelijk in China zijn gevestigd.

Ziekenhuizen

Het is ook mogelijk dat geplande niet-dringende interventies en maatregelen in ziekenhuizen op zijn minst een beetje worden uitgesteld. Reisbeperkingen zijn op dit moment niet passend of proportioneel.

> Lees ook: KU Leuven heeft scenario's klaar voor aanpak uitbraak coronavirus

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.