Duitse arts net als dr. Roelandt doodgestoken

Opnieuw werd een 51-jarige Duitse huisarts het slachtoffer van een moord in zijn praktijk. De omstandigheden doen aan de vermoorde huisarts Patrik Roelandt denken. Volgens de pas gelanceerde 'artsenmonitor' kent Duitsland 75 gevallen van geweld per dag tegen artsen en/of hun praktijkmedewerkers.

De moord in Offenburg is het werk van een 26-jarige asielzoeker uit Somalië. De man zou de dokter plots met een mes gestoken hebben. Hij verwondde ook licht een assistent nadat die hem probeerde te neutraliseren en hij liet het moordwapen ter plaatse achter. De arts bezweek kort na de misdaad ter plekke aan zijn verwondingen.

Kort na het incident rukte de politie massaal uit, met meer dan 20 patrouilles. Offenburg en omgeving werden uitgekamd met  onder meer politiehelikopters en een hondenpatrouille. even later werd een verdachte die aan de beschrijving van de dader voldeed, ongeveer 1,5 kilometer van de plaats delict gearresteerd. Het parket en de Kriminalpolizei startten het onderzoek.

Het is nog onduidelijk of en, zo ja, welke relatie er bestond tussen de arts en de aanvaller. En evenmin of deze aanval te voorkomen was.

Artsen gesensibiliseerd

Geweld tegen artsen is ook in Duitsland een hot topic. Zo schoot in 2016 een gepensioneerde een kaakchirurg dood in een Berlijns ziekenhuis. In 2015 vermoordde een 44-jarige zijn psychiater met acht schoten in zijn praktijk in Saarbrücken. Tal van artsenteams laten zich opleiden in geweldpreventie.

In mei werd daarom in Duitsland de 'artsenmonitor' gelanceerd, een soort registratiesysteem van het geweld tegen artsen. Volgens de eerste gegevens zouden er zich in het land 75 gevallen van geweld per dag tegen artsen en/of hun bedienden voordoen.

Intussen doet de verdachte er het zwijgen toe en zoekt de politie naar meer getuigen. Het motief van de dader blijft nog steeds duister.

Bij de Duitse artsen is de verslagenheid groot. “Niet altijd uit agressie zich via dit soort geweld, gelukkig maar. Onze artsen laten wel steeds meer weten dat de toon die vele patiënten aanslaan, agressiever wordt”, luidt het bij de Landesärztekammer van Baden-Württemberg, de deelstaat van de betrokken huisarts.

Inmiddels raakte ook bekend dat een Nederlandse huisarts (in Loosdrecht) deze week gewond raakte na een steekpartij. De identiteit van de dader zou bekend zijn.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.