Database gezondheidsapps scheidt kaf van koren

Een nieuwe databank op initiatief van dr. Koen Kas en healthskouts biedt eindelijk een overzicht van goedgekeurde medische apps. Handig als u uw patiënten degelijk wil informeren.

Volgens dokter Kas kennen we ongeveer 320.000 mobiele gezondheidsgerelateerde apps (verspreid over 2 grote App-winkels) en elke dag worden er meer dan 200 toegevoegd. Probleem: ze zijn niet medisch geverifieerd bij acceptatie door Google of Apple in hun digitale winkels. Dus zijn de meeste populaire medische apps niet wetenschappelijk bewezen. Patiënten verwachten van hun (huis)arts betrouwbare info over mobiele gezondheidsapps, maar die is moeilijk te vinden.

Wel kreeg een aantal wetenschappelijk geteste apps een ​​Europees CE-merk en/of een Amerikaanse FDA-goedkeuring. Ook in België test Maggie De Block bepaalde aanvragen en stelt ze mogelijke goedkeurings- en terugbetalingscriteria op. Toch blijft het een uitdaging om te controleren of een aanvraag medisch goedgekeurd is.

Gat in de markt

Tot op vandaag. Want dr. Kas heeft zopas een eenvoudige databank gelanceerd met gereguleerde apps, samen met nuttige info (iOS of Android, gratis of betalend, beschikbaar in het Nederlands, een goedkeuringsmerk ...). Basisgebruik is gratis, maar wie meer gerichte info wil die een zekere tijdsinvestering vraagt, zal daar in de toekomst wellicht voor moeten betalen”, aldus dr. Kas. “We hopen alleszins dat dit artsen zal helpen om  weloverwogen te beslissen over het gebruik van mobiele medische toepassingen in hun praktijk”, besluit hij, en hij nodigt u meteen uit om de databank te verbeteren indien nodig. “Goede of slechte ervaringen kunnen nuttig zijn voor uw collega's.”

Op termijn hoopt dr. Kas ook dat Amerikaanse bedrijven via de databank België als testvijver voor hun producten zullen gebruiken.

·      De weg naar de databank loopt langs hier

·      Eventuele fouten of updates kunnen worden gemeld via apps@healthskouts.com.

·      Andreas Van de Vyver – student geneeskunde UGent - zal de kloof onderzoeken tussen app-regulering en het gebruik in het (Belgische) gezondheidszorgsysteem op basis van deze databank.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.