D-day voor Nederlandse huisartsen

De Landelijke Ledenvergadering van de LHV zal dinsdag 24 januari namens de 14.000 aangesloten huisartsen stemmen over het IZA (Integraal Zorgakkoord). Zorgverzekeraars hebben hogere tarieven in het vooruitzicht gesteld, maar deelname aan het IZA is daarvoor wel verplicht. Tegelijkertijd moeten huisartsen dan aan enkele voorwaarden voldoen zoals het terugdringen van de wachtlijsten.
Zo kan er vandaag  een eind komen aan een half jaar lang onderhandelen tussen huisartsenorganisaties over de voorwaarden voor deelname aan het Integraal Zorgakkoord. Het huidige standpunt komt voor de LHV neer op een 'neen, tenzij'. Een recente peiling onder de 1.066 huisartsen die een van de twee webinars volgden op 12 en 17 januari. wijst uit dat 65% voor het IZA zou stemmen, 18% tegen en 13%t weet het niet.

Het ‘Nee, tenzij’ werd vooral ingegeven door wantrouwen jegens de zorgverzekeraars over het nakomen van gemaakte afspraken. De positie van zorgverzekeraars zou te dominant zijn. Een van de hoofdeisen van huisartsenkant is het principe: Meer tijd voor de Patiënt (PTVDP). Concreet houdt dat in dat een consult van 10 naar 15 minuten wordt opgekrikt. Ook de verdeling van de avond-, nacht- en weekenddiensten ligt gevoelig. De invoering van MTVDP zou volgens huisartsenberekeningen 340 miljoen per jaar moeten kosten en deel moeten uitmaken van de basishuisartsenzorg.

Net voor de Ledenvergadering op 15 december lieten de zorgverzekeraars weten akkoord te gaan met de eisen van de huisartsen: 100% tarief vanaf de start van MTVDP en alle huisartsen kunnen uiterlijk op 1 januari 2024 deelnemen. Maar dan moet dus wel het IZA ondertekend worden door de LHV.

In ruil moeten de huisartsen dus wel de wachtlijsten kortwieken. Dat kan volgens de huisartsen enkel als patiënten 'gerichter' de huisarts bezoeken en bijvoorbeeld de mentale gezondheidscentra zorg van hen overnemen. Een en ander is nog wel voer voor juridisch gehakketak.

Kritische huisartsen, zoals de groep ‘Help de huisarts verzuipt’, zijn tegen ondertekening. Zij vinden de afspraken nog steeds te vaag en bovendien vrezen ze een karrenvracht aan nieuwe eisen en administratie. Eerder al raakte bekend dat patiënten zich niet meer kunnen inschrijven en dat sommige huisartsen er al voor hun pensioen de brui aan geven.

> Huisartsen piepen en kraken in Nederland

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.