Bvas trekt ten strijde tegen administratieve overlast (Petitie)

De Bvas gaat met een dubbel spoor de strijd aan met de administratieve overlast die in deze COVID-19-periode eens zo hard doorweegt. Het syndicaat roept artsen op om zijn petitie te ondertekenen en alle patiënten die een attest vragen een bijkomend document mee te geven waarin de administratieve rompslomp wordt aangeklaagd.
”Ik denk dat mensen vaak niet beseffen hoeveel bijkomende werkdruk allerhande attesten elke keer weer betekenen voor huisartsen”, zegt dr. Jos Vanhoof van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (Bvas). “Ik kom al snel aan tien tot vijftien bijkomende opdrachten per dag. Tijd die we niet kunnen besteden aan onze echte taak, het preventief en curatief zorg dragen voor onze patiënten. In deze COVID-19-periode kunnen we onze tijd beter besteden aan het sensibiliseren van de patiënten over de te volgen regels om de pandemie onder controle te krijgen. Ondanks alles is daar nog steeds grote nood aan. De communicatie van de overheid zou beter moeten en daarom hebben de huisartsen een belangrijke rol te spelen in de bewustmaking van de bevolking. Door de administratieve overlast komt onze echte taak in het gedrang.”
“De wildgroei aan attesten kent geen grenzen”, vervolgt dr. Vanhoof. “Er zijn geschiktheidsattesten en ongeschiktheidsattesten en alles wat daar tussen zit, attesten van de politie, van het leger, ven het onderwijs enzovoorts.”

De Bvas pakt daarom uit met een actie op een dubbel spoor om het tij te keren.

Een document-attest

Het eerste luik van de actie tegen administratieve overlast is gericht op de patiënt en de lokale instantie die een attest vraagt (werkgever, school crèche, sportclub, enz.). “We geven iedere patiënt die een attest vraagt een bijkomend document mee waarin zowel de patiënt als de aanvrager van het attest gewezen wordt op de administratieve overlast die dit met zich meebrengen. We wijzen er in dat document op dat we om de veelheid aan attesten te counteren, eisen dat die vervangen wordt door één uniform attest. Wanneer de patiënt dat document overhandigt aan de aanvrager van het attest hopen we van onderuit iets in beweging te zetten. Deze actie mag niet gezien worden als een reactie tegen het weigerbriefje van Jong Domus. Met onze actie willen wel de patiënt niet in de kou laten staan.”

Een petitie
Het tweede spoor is een petitie waarin de Bvas met aandrang vraagt dat de overheid de wildgroei aan attesten terugschroeft. “Deze petitie is gericht op artsen en huisartsen”, legt dr. Vanhoof uit. “We hopen met een massa handtekeningen naar het kabinet te kunnen stappen om onze eisen kracht bij te zetten. Ik benadruk nogmaals dat dit een constructief initiatief is dat de overheid het signaal wil geven dat snelle actie nodig is. We staan waarschijnlijk immers voor een derde, wie weet zelfs vierde, golf van de COVID-19-pandemie. Overigens wil ik er op wijzen dat we in minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en Vlaams minister Wouter Beke medestanders zijn die openstaan voor onze vraag. We hopen op een constructieve manier met hen aan een oplossing te kunnen werken”, besluit dr. Jos Vanhoof.
> De petitie van de Bvas kan ondertekend worden via volgende link: https://www.openpetition.eu/be/petition/online/stop-de-wildgroei-van-attesten

> Het document-attest voor de patiënt

> Lees ook: Nieuwe Riziv-tools tegen administratieve overlast

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.