Nieuwe Riziv-tools tegen administratieve rompslomp

Opsporingstesten covid-19 voorschrijven, reserveren en resultaten ontvangen wordt een stukje eenvoudig en toegankelijk online sinds 3 november. Een internetaansluiting volstaat (u moet geen applicatie installeren). Zowel voor het algemene publiek als voor de artsen moet dat voor wat verlichting zorgen.

In eerste instantie belangrijk voor huisartsen is de nieuwe tool in het vooruitzicht van de heropening van de scholen. Dankzij het werk van de artsen die in de collectiviteiten of de bedrijven werken verlicht deze tool voor het voorschrijven van de testf. Ook de opvolging van de resultaten vergemakkelijkt het werk van de huisartsen en de tests in de scholen, de kinderdagverblijven, de rusthuizen, de centra voor opvang van personen met een handicap, de asielcentra, de gevangenissen en de ondernemingen.

Hoe wordt alles wat makkelijker?
U kunt via de tool een voorschrift voor de test versturen en de resultaten online bekijken. Patiënten of ouders ontvangen de code om hun test te reserveren dan rechtstreeks en moeten zo niet meer bij hun huisarts langsgaan.

U kunt de stalen zelf afnemen of dit aan de staalafnameposten delegeren.

  • Als u de stalen zelf afneemt, stuurt u de gegevens van de afname direct online door naar het laboratorium.
  • Als u de stalen niet zelf afneemt, stuurt u de voorschriftgegevens door. De personen die zich moeten laten testen (of een verwante persoon), ontvangen dan hun CTPC-code en gebruiken die om een testmoment te reserveren in een staalafnamepost. De naam van de persoon die zich moet laten testen, verschijnt pas bij de reservering van de test, om de privacy te respecteren.
  • De arbeidsarts zal enkel de personen behandelen van de onderneming waaraan hij is verbonden.

In een school of in de andere collectiviteiten mag u zowel de leerlingen/bewoners als de leerkrachten/het personeel van de collectiviteit behandelen.

Een tweede tool voor wie zich moet laten testen op de website mijngezondheid.be, is beschikbaar op www.mijngezondheid.be. Hij biedt iemand de mogelijkheid om zelf een afspraak te maken in een testcentrum en zo de lange wachtrijen voor de centra te vermijden.

Meer info vindt u hier.

Bent u een collectiviteitsarts of arbeidsarts?
Dan vindt u alle informatie over deze tool voor het voorschrijven van de test en de opvolging van de resultaten terug op https://www.corona-tracking.info/

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.