Beke schroeft ook andere besparingen op preventie terug

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) schroeft de besparing op onder meer het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie en het Vlaams Instituut Gezond Leven terug.  Eerder deze week werd de besparing op de Zelfmoordlijn al geschrapt.

Wouter Beke gaf dinsdag nog een persconferentie met als boodschap dat er op het departement Welzijn moet worden gesnoeid om te bloeien. Hij zei begrip te hebben voor de bezorgde en kritische reacties, maar volgens hem ging het om 'reculer pour mieux sauter', ook in het preventiebeleid.

Preventie blijft "een prioriteit" en er komt de komende jaren 9,5 miljoen euro bij voor preventiebeleid, was de boodschap. De kritiek bleef echter aanhouden.

De minister beslist een dag later om toch een reeks besparingen terug te draaien. "Tijdens de laatste Vlaamse ministerraad is beslist om 1,3 miljoen extra vrij te maken voor preventie", laat Beke woensdagavond weten. "Deze budgettaire meevaller kunnen we gebruiken om een aantal geplande besparingen terug te draaien of te milderen."

Gezond leven, VAD

Zo zal er niet bespaard worden op de Zelfmoordlijn (5.132,66 euro) en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (54.840,00 euro). Het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs zien de geplande besparing gemilderd met respectievelijk 96.563,82 en 198.550,92 euro.

Daarnaast is er ook een vrijstelling voor de preventieve opdrachten van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg, Eetexpert, het Vlaams Instituut Mondgezondheid - GezondeMond, Free Clinic, De Sleutel en het Centrum voor Kankeropsporing.

"De geplande extra investeringen in preventie en geestelijke gezondheidszorg bieden ook voor de volgende jaren nieuw perspectief", besluit Beke.

De besparingen op preventie tegen Soa's blijven dan weer wel gelden.

> Lees ook: Beke slikt besparingen op preventie deels in, maar kritiek blijft

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.