Beke slikt besparingen op preventie deels in, maar kritiek blijft

Na felle kritiek slikt Wouter Beke (CD&V) alvast zijn besparingen in voor de zelfmoordtelefoon. Op andere vlakken houdt hij voet bij stuk, wat hem kritische opmerkingen kost van de kant van prof. huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (Open VLD) en prof. gezondheidseconomie Lieven Annemans.

Het kan snel gaan op 24u tijd. Eerst maakte Vlaams gezondheidsminister Wouter Beke bekend dat onder meer Sensoa, de Zelfmoordlijn, het Vlaams Instituut Gezond Leven, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs en het Instituut voor Tropische Geneeskunde vanaf 1 januari de broeksriem fors zouden moeten aanhalen, ondanks eerdere beloftes niet te besparen in de preventieve gezondheidszorg.

Enkele uren later liet hij op Twitter weten dat de besparing van 1,3% op de Zelfmoordlijn teruggedraaid wordt. "Op de laatste regering is beslist dat we in het kader van preventiebeleid dit jaar nog extra vaccins zullen aankopen. Hierdoor komt er extra budgettaire ruimte voor volgend jaar." Vandaar dus. Maar de andere besparingen blijven wel van kracht, al benadrukt Beke wel dat er de komende jaren voor 10 miljoen euro aan nieuw preventiebeleid wordt uitgetekend.

"Geen visie"

Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) mist een visie in de besparingen die minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) doorvoert in preventief gezondheidsbeleid. "Er is de beleidsnota, waarin staat dat preventie belangrijk is, maar dan is er deze besparing. De tien miljoen die beloofd wordt, noemt Annemans 'niet veel'."

Dirk Devroey zit op dezelfde golflengte: "Is besparen op preventie goed beleid?", vraagt hij zich af. "Elke euro die je nu bespaart, moet je later vier keer betalen aan uitgaven voor ziekteverzekering. Als we ons vergelijken met de buurlanden, dan moeten we ons budget voor preventie verdubbelen als we preventie serieus willen nemen."

"Als we ons vergelijken met de buurlanden, dan zouden we ons budget voor preventie moeten verdubbelen om ergens in een groep te komen die preventie serieus neemt. Ik begrijp niet wat het rationale is om aan preventie 300.000 euro te besparen, terwijl we er 2 of 3 miljoen euro meer moeten in investeren." 

De professor is ongerust over de besparing op preventie, omdat de artsen willen instaan voor "gezondheidszorg" en niet "ziekenzorg". "We willen dat de mensen gezond blijven. Als we verder blijven besparen op preventie, dan gaan we terug naar een ziekenzorg gaan, waar we mensen moeten genezen. Het zou toch de bedoeling moeten zijn dat het artsenkorps mensen langer gezond zou houden", besluit Devroey.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.