ASGB/Kartel steunt de wachtposten in hun vraag om betere financiering

De huisartsenwachtposten hebben het (vaak) moeilijk om de eindjes nog aan mekaar te knopen. Grote boosdoener is de fikse stijging van de werkingskosten: vooral personeel en vervoer maar ook van bv. infrastructuur en energie. De lonen van het personeel bv. ondergingen een index van ruim 13% terwijl het Rizivbudget amper aan 8% komt, legt de voorzitter van de huisartsenvleugel ASGB, Michel Creemers, uit. Hij agendeert het punt op de medicomut van aanstaande maandag.

Dr. Creemers vervolgt: "Het is dus absoluut noodzakelijk dat de regering meer middelen vrijmaakt zodat het Riziv-budget voor de wachtposten aangepast kan worden. Voor sommige wachtposten is het geen vijf voor 12, maar al voorbij 12 uur…"

ASGB/Kartel engageert zich ertoe om dit punt te agenderen op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen (medicomut) van maandag a.s. 30 januari en liet dat ook per brief weten aan de voorzitter en secretaris van de medicomut.

"Ook de verdere ontplooiing van het centraal oproepnummer 1733 willen we nog eens aan de kaak stellen. Daar komt maar geen schot in - het gaat veel en veel te traag - terwijl dit toch een essentieel en noodzakelijk onderdeel is van het geheel."

Deze week schudde ook Bvas nog eens aan de boom van het wachtpostenprobleem.

Franstalige huisartsen vrezen dat sommige wachtposten op het punt staan om in faling te gaan, getuigden ze op de site van MediSfeer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.