Zorgverstrekkers in spuitruimtes vrij van vervolging

Zorgverstrekkers die met drugsverslaafden werken in zogenaamde spuitruimtes, zullen daarvoor binnenkort niet meer strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. De plenaire Kamer heeft daarvoor donderdag een wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) goedgekeurd. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.

Ons land telt momenteel twee "risicobeperkende gebruikruimtes", waar verslaafden op een veilige manier drugs kunnen gebruiken: sinds 2018 in Luik en sinds vorig jaar in Brussel. De logica achter de ruimtes is dat ze tot minder risicogedrag leiden, omdat verslaafden minder spuiten delen, maar ook tot een lagere morbiditeit als gevolg van overdosissen. Daarnaast verdwijnt overlast uit de publieke ruimte - gebruikte spuiten blijven bijvoorbeeld niet op straat r ondslingeren.

In die ruimtes zijn ook multidisciplinaire teams van zorgverstrekkers aanwezig, zoals vrijwilligers, verplegers of maatschappelijk werkers. Het probleem is dat zij vandaag, op basis van de Drugswet van 1921 strafrechtelijk vervolgd kunnen worden, omdat ze druggebruik 'faciliteren'. De tekst die donderdag groen licht kreeg, stelt die zorgprofessionals vrij van vervolging. De regionale en lokale overheden blijven bevoegd voor de omkadering en organisatie van de gebruiksruimtes. Het wetsontwerp voorziet in een overgangsperiode van zes maanden.

Het ontwerp kreeg de steun van PVDA, Les Engagés en DéFI op de oppositiebanken. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen. Zij vinden dat op die manier een illegale situatie wordt geregulariseerd en hekelen dat er niets over preventie in de tekst wordt voorzien.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  17 maart 2023

  Kafka in België :
  Als je als ambtenaar veilig vanachter je bureautje , knus in je virtuele cocon , mensen pest wordt je gedecoreerd en vroeg gepensioneerd !
  Ben je hulpverlener in de loopgraven en help je de mensen ipv hun het leven zuur te maken , dan moet je je verantwoorden aan diezelfde stuur”lui” achter hun bureau !
  Hef eens Uw lui gat op en kom eens vanachter je bureautje en kom eens onder het gewone volk , het “ plebs “!