Zes eerstelijnszones in Vlaams-Brabant plannen schakelzorgcentrum

In Vlaams-Brabant plannen zes eerstelijnszones de opbouw van een schakelzorgcentrum. Dat is vernomen bij gouverneur Lodewijk De Witte. Een dergelijk centrum wordt operationeel vanaf het ogenblik dat de capaciteit in de omliggende ziekenhuizen in het gedrang komt als gevolg van de coronacrisis.

In het arrondissement Leuven bereidt het stadsbestuur van Leuven een schakelzorgcentrum voor samen het UZ Leuven, het Heilig Hartziekenhuis en alle betrokken zorgpartners. Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) belooft hierover tegen dinsdag details over de locatie. Er zal worden begonnen met zestien bedden, een capaciteit die verder kan opgeschaald worden naargelang de noden. Het centrum zal dienst doen voor de inwoners van Leuven en een achttal omliggende gemeenten.

Daarnaast is men in Tienen al ver gevorderd met de voorbereidingen voor de installatie van een schakelcentrum met een 20-tal bedden in een afdeling van de Broeders Alexianen. Voor elf niet-coronapatiënten is er een annex voorzien in de villa van domein 't Park in Landen. Ook in de regio Aarschot-Diest bereidt men sinds kort de oprichting voor een schakelcentrum. Het is nog onduidelijk waar dit zal geïnstalleerd worden.

In Halle-Vilvoorde is de stad Vilvoorde het verst gevorderd met de uitbouw van een centrum met 60 bedden in het leegstaande Van Helmontziekenhuis voor de inwoners van acht gemeenten uit de regio. Vilvoorde neemt ook de oprichting van een centrum in Overijse voor de Druivenstreek waar plaats zal zijn voor een 25-tal bedden. Daarnaast zijn er ook nog schakelcentra gepland in de regio's Halle en Pajottenland.

Een schakelcentrum is bedoeld ter ontlasting van ziekenhuizen die geconfronteerd worden met een teveel aan coronapatiënten. Hier zullen mensen terecht kunnen die niet ziek genoeg zijn om doorverwezen te worden naar deze ziekenhuizen en patiënten die na een ziekenhuisopname nog onvoldoende hersteld zijn om terug te keren naar huis. Indien nodig kunnen hier ook niet-COVID-19-patiënten worden opgenomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.