Vooruit wil onderhandelingen eerlijke kans geven

Vooruit is bereid onderhandelingen te starten met N-VA, MR, Les Engagés en CD&V over de vorming van een federale regering. Dat hebben voorzitter Melissa Depraetere en kandidaat-voorzitter Conner Rousseau dinsdag verklaard na afloop van het partijbureau. De Vlaamse socialisten willen de gesprekken "een eerlijke kans" geven, al gaat het om een "inspanningsverbintenis".

In tegenstelling tot de vier andere partijen wilde Vooruit de voorbije weken nog niet voluit in de federale formatie springen. Het zat de socialisten niet lekker dat gesproken werd over een centrum-rechtse regering, die bovendien zou besparen in de gezondheidszorg. Vooraleer mee onderhandelingen te starten, wilde partij openingen zien op het vlak van koopkracht, gezondheidszorg en de vermogens.

Ten opzichte van enkele weken geleden is er "een objectieve verschuiving" gebeurd, aldus Rousseau. Het gesprek met formateur Bart De Wever en de vier andere partijen van dinsdagnamiddag leerde hem dat er nu sprake is van een sociaal-economische relanceregering, maar ook van "doelstellingen die haaks staan op eerdere verklaringen." Zo zou sprake zijn van het versterken van de koopkracht voor de laagste lonen en van "hervormingen in de gezondheidszorg om te kunnen blijven investeren". Ook over de grote vermogens is er "comfort gegeven dat de inspanningen eerlijk verdeeld moeten worden."

Daarom is de partij bereid de onderhandelingen een eerlijke kans te geven. "Het partijbureau heeft ons het vertrouwen gegeven voor een inspanningsverbintenis", preciseerde Rousseau. Met andere woorden: indien het tijdens de onderhandelingen de verkeerde kant opgaat, dan kan Vooruit de tafel verlaten. "We willen onze verantwoordelijkheid nemen en alles op alles zetten om het land op orde te zetten", aldus Rousseau.

Het partijbureau duurde zowat twee uur - langer dan sommigen hadden verwacht. Maar dat betekent volgens Rousseau niet per se dat het een moeilijk bureau was. "Het was een open en grondig debat", vatte hij het samen. Volgens de toekomstige voorzitter hadden ook het ziekenfonds en de vakbond op het partijbureau "een genuanceerde houding."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.