Vlaamse begroting - Groeipakket plaatst CD&V lijnrecht tegenover coalitiepartners

De Vlaamse begrotingsdiscussie liep in de nacht van zondag op maandag bijzonder stroef. Dat valt te horen bij verschillende betrokkenen. De grote splijtzwam is het groeipakket, de vroegere kinderbijslag. CD&V wil dat opnieuw koppelen aan de gezondheidsindex.

Vorig jaar werd de indexering van het groeipakket teruggeschroefd van 2 procent tot 1 procent. CD&V heeft zich ertoe verbonden die besparing dit jaar teniet te doen.

De partij ijverde er in de nacht van zondag op maandag voor om het basisbedrag te koppelen aan de gezondheidsindex. Net als de uitkeringen, zou de kinderbijslag dan omhoog gaan telkens de spilindex wordt overschreden. Maar dat vinden N-VA en Open VLD te duur. Zij willen liever ingrijpen via de toeslagen. Op die manier kan er gerichter hulp worden geboden aan de gezinnen die het echt nodig hebben en blijft het begrotingstekort beter onder controle.

Omstreeks 3.30 uur lijken de gesprekken daarop te stokken. N-VA en Open VLD ervaren het als bijzonder hinderlijk dat viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) niet langer kan deelnemen aan de gesprekken, nadat ze afgelopen weekend onwel was geworden. De discussie wordt nu gevoerd door ministers Jo Brouns en Benjamin Dalle en dat zorgt voor wrevel, omdat hun onderhandelingservaring beperkt is, valt te horen. CD&V zou onbeweeglijk op de uitgangspositie blijven zitten.

Over de meeste andere thema's zou intussen wel grotendeels overeenstemming bestaan. Zo komt er een uitbreiding van de jobbonus en een steunpakket voor gezonde bedrijven die in de problemen komen door hun energierekening.

Vanochtend zit de Vlaamse regering niet meer samen rond de tafel. De ministers worden bij het ontbijt één voor één ontboden bij minister-president Jan Jambon. Die probeert nog steeds een begrotingsakkoord te vinden tegen 14 uur, wanneer hij zijn Septemberverklaring moet voorlezen in het parlement. CD&V vraagt echter 600 miljoen euro voor een bijsturing van het groeipakket en dat zien N-VA en Open VLD niet zitten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    27 september 2022

    Vergeet nooit dat de CDNV den Boere Bont achter zich heeft , een heel leger van “ een bitje goeie advokraten “ kan daar niet tegen ip !