UZ Brussel heeft voortaan toestel om kritieke patiënten exacter te voeden

Het UZ Brussel neemt vandaag/woensdag een toestel in gebruik om het metabolisme en het energieverbruik van patiënten in kritieke toestand exact te meten en zo nauwkeuriger te bepalen hoeveel voeding de patiënt nodig heeft. Dat kan een positief effect hebben op de overlevingskans, zegt het ziekenhuis in een persbericht.

Tot nu toe werd een meer dan honderd jaar oude en "vage" formule gebruikt om de juiste hoeveelheid kunstmatige voeding te bepalen. Daarbij werd vooral rekening gehouden met het lichaamsgewicht van kritiek zieke patiënten. De "metabole monitor" van het UZ Brussel moet voortaan exactere waarden opleveren. "Studies bij kankerpatiënten hebben aangetoond dat de juiste voeding een betere overleving geeft", zegt professor Elisabet h De Waele, kliniekhoofd intensieve geneeskunde van het UZ Brussel.

Een preciezere toediening van kunstmatige voeding, vooral voor patiënten die in coma liggen, is volgens het ziekenhuis ook kostenbesparend voor de patiënt en de maatschappij. Het aantal infecties wordt immers teruggedrongen en de patiënt herstelt sneller en kan dus in veel gevallen sneller naar huis. Om die expertise op vlak van klinische voeding verder uit te bouwen, richt het UZ Brussel een afdeling klinische voeding op.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.