Samen tanden poetsen op dag van de mondzorg

Wereldwijd hebben volgens de Wereldgezondheidsorganistie (WHO) naar schatting 3,5 miljard mensen problemen in de mond. Dit maakt dat mondproblemen de meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn. Het Vlaams Instituut Mondzorg vraagt vandaag - op de dag van de mondgezondheid - extra aandacht voor mondzorg en roept zo veel mogelijk Vlamingen op om om 13 uur samen op school en op het werk hun tanden te poetsen.

Tandbederf en tandvlees- en kaakbotonstekingen komen meer voor dan mentale aandoeningen, hart- en vaataandoeningen, suikerziekte, chronische luchtwegaandoeningen en verschillende soorten kanker. Meer dan 1 persoon op de 3 heeft niet-behandeld tandbederf of cariës en 1 op de 5 personen ouder dan 15 jaar heeft een ernstige tandvlees- of kaakbotontsteking. Ook het aantal tan dtrauma's wordt vaak vergeten. Er wordt geschat dat 1 op de 5 kinderen voor de leeftijd van 12 jaar ooit een tandtrauma heeft gehad, meldt het instituut in een persbericht.

Deze aandoeningen in de mond hebben een grote impact op de algemene gezondheid en de kwaliteit van leven. Het goede nieuws is dat deze problemen grotendeels te voorkomen zijn door aan preventie te doen. "Drie pijlers zijn hiervoor van belang: een goede dagelijkse mondhygiëne, een jaarlijks tandartsbezoek en mondvriendelijke voeding", luidt het. Filmpjes van het tandenpoetsmoment worden via #dagvandemondgezondheid verzameld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.