Rusthuisgroep Orpea blijft in België, aldus CEO

De Franse rusthuisgroep Orpea blijft actief in België. Dat zegt de CEO van Orpea België in een interview met De Tijd en L'Echo. Hij erkent dat Orpea met een slechte reputatie kampt: "We moeten werken aan ons imago, vooral in Vlaanderen."

Orpea kwam in januari 2022 in opspraak door het boek "Les Fossoyeurs" ("De doodgravers") van de Franse journalist Victor Castanet. In het boek was sprake van rantsoenering en ouderen die in hun uitwerpselen blijven zitten of dagenlang geen verzorging krijgen. De groep droeg ook een enorme schuldenlast en moest overeind worden gehouden door de Franse staat.

In België sloot de groep tien woonzorgcentra, en was er onduidelijkheid over de toekomst van Orpea in ons land.

In het interview zegt de CEO van Orpea België, Olivier Van Houtte, dat de groep in België blijft. Vorige maand hakte de hoofdzetel de knoop door. Orpea zal de komende vijf jaar zelf investeren in de Belgische activiteiten. "Orpea blijft in België. Punt", bevestigt Van Houtte.

Hij is druk bezig met de reorganisatie. De overcapaciteit in Brussel werd aangepakt met sluitingen die de lage bezettingsgraad in Brussel moeten opkrikken. Terwijl de centra in Wallonië goed draaien, ontpopt Vlaanderen zich tot zorgenkind: "We krijgen veel meer aandacht van de inspectie. We hebben het gevoel dat we perfecter moeten zijn dan de rest. Maar vaak gaat het om kleine problemen."

Toch erkent Van Houte dat Orpeo met een slechte reputatie kampt. "We moeten werken aan ons imago, vooral in Vlaanderen. We moeten tonen dat we top zijn. Onze problemen zijn het gevolg van het verleden. Maar in een jaar is hier veel veranderd."

Van Houtte wil de salariskosten verminderen door het absenteïsme aan te pakken en minder een beroep te doen op interim-krachten en zelfstandigen. Ze kosten het bedrijf 10 miljoen euro extra per jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.