Ruim 300 humanitaire hulpverleners of gezondheidswerkers gedood in 2022 

Het jaar 2022 was een bijzonder dodelijk jaar voor humanitaire en gezondheidswerkers over de hele wereld, blijkt uit een gezamenlijk rapport over de veiligheid van humanitaire en gezondheidswerkers dat Handicap International, Dokters van de Wereld en Action contre la Faim deze week publiceerden in de aanloop naar de Internationale Dag van Humanitaire Hulp.

Vandaag riepen de drie organisaties internationale donoren op om meer rekening te houden met de veiligheid van humanitaire hulpverleners en gezondheidswerkers bij het toekennen van financiële middelen aan organisaties, en vroegen ze regeringen om de naleving van het internationaal humanitair recht en de humanitaire beginselen te garanderen.

Op de eerste lijn worden humanitaire hulpverleners voortdurend blootgesteld aan geweld, zoals blijkt uit het geval van Olivier Vandecasteele uit Doornik. De hulpverlener werd 455 dagen gegijzeld in Iran. Na onderhandelingen tussen de Belgische en Iraanse regering werd hij op 25 mei teruggebracht naar België.

Volgens de Aid Worker Security Database werden vorig jaar minstens 439 aanvallen op humanitaire hulpverleners geregistreerd, waarbij minstens 115 doden vielen.

Volgens de Safeguarding Health in Conflict Coalition verloren 232 gezondheidswerkers het leven bij de bijna 2.000 geregistreerde aanvallen op zorginstellingen of professionals, waarmee dit het meest gewelddadige jaar tegen hen was in de afgelopen tien jaar.

Of het nu gaat om humanitaire hulpverleners of gezondheidswerkers, 90% van de slachtoffers van aanvallen zijn lokale actoren. "Zij staan het meest bloot aan het geweldsrisico, maar beschikken vaak over weinig middelen. Donoren en internationale partners moeten hen steunen en ervoor zorgen dat middelen worden gedeeld zodat ze hun eigen veiligheid kunnen garanderen", aldus de drie organisaties.

"Geconfronteerd met complexe crises werken humanitaire hulpverleners en gezondheidswerkers nu in steeds gevaarlijker omgevingen. Aanvallen op hen brengen de hulpverlening in gevaar voor degenen die ze het meest nodig hebben, en deze hulp is vaak van levensbelang. Het is van essentieel belang dat hun veiligheid wordt gevrijwaard, zodat ze hulp kunnen blijven bieden aan kwetsbare bevolkingsgroepen", besluit Jean-Pierre Delomier, adjunct-directeur internationale operaties van Handicap International.

De Verenigde Naties veroordeelden ook het aanhoudende geweld tegen humanitaire hulpverleners, in de aanloop naar de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp. Die dag wordt gehouden op 19 augustus, als eerbetoon aan de slachtoffers van de bomaanslag op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Bagdad, Irak, 20 jaar geleden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.