Verenigd Koninkrijk kampt met groot bloedtekort, operaties worden uitgesteld

Het Verenigd Koninkrijk wordt geconfronteerd met een ongekend tekort aan bloed, zo waarschuwt de National Health Service (NHS). Ziekenhuizen worden gevraagd niet-dringende operaties uit te stellen.

De NHS heeft sinds gisteren een amber alert afgekondigd voor de bloedvoorraden. Dat betekent dat ziekenhuizen worden opgeroepen maatregelen te nemen om de bloedvoorraden te beschermen, wat kan resulteren in het uitstellen van niet-dringende operaties zodat bloed kan worden toegediend aan patiënten die het het meest nodig hebben. 

Normaal zijn de bloedvoorraden langer dan zes dagen, maar verwacht wordt dat de voorraad tot minder dan twee dagen zal dalen. De NHS roept donoren dan ook op om dringend bloed te geven. 

De nieuwe tegenslag treft de openbare ziekenhuizen die al met verschillende problemen te kampen hebben, waaronder torenhoge energierekeningen, personeelstekorten, overvolle spoedafdelingen en lange wachtlijsten voor operaties in de nasleep van de coronapandemie. Ook dreigt een staking van de verpleegkundigen, die loonsverhoging eisen om de inflatie bij te benen, verder roet in het eten te gooien. 

Op sociale media melden veel donoren dat ze moeite hebben om afspraken te maken om bloed te geven. Anderen klagen dan weer dat hun gemaakte afspraak geannuleerd werd omdat er te weinig personeel was om bloed af te nemen.

> Zeven miljoen Britten op wachtlijst

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.