Rondetafel 'Het zorglandschap uit balans' (BeMedTech)

De zorgvraag in ons land neemt jaar na jaar toe, zowel in volume als in complexiteit. Sectorfederatie Agoria berekende dat als we de toegenomen zorgvraag in ons land nog kwalitatief willen kunnen beantwoorden in 2030, we tegen dan maar liefst 106.000 (!) éxtra zorgverleners nodig hebben. En dat terwijl we veel vacatures in de zorg vandaag al niet ingevuld krijgen… Hoe kan medische technologie zorgverleners helpen om die groeiende vraag te blijven opvangen?

We weten het allemaal: de zorg kreunt onder het personeelstekort. Een wonderoplossing voor dat probleem bestaat niet. Maar veel kleine stappen maken samen een grote impact. Verschillende stakeholders uit de zorg formuleren een reeks voorstellen om zorgverleners beter te ondersteunen en de balans tussen vraag en aanbod te herstellen. Gemene deler in die voorstellen? De gerichte inzet van medische technologie.

106.000 extra zorgverleners

De zorgvraag in ons land neemt jaar na jaar toe, zowel in volume als in complexiteit. Sectorfederatie Agoria berekende dat als we de toegenomen zorgvraag in ons land nog kwalitatief willen kunnen beantwoorden in 2030, we tegen dan maar liefst 106.000 (!) éxtra zorgverleners nodig hebben. En dat terwijl we veel vacatures in de zorg vandaag al niet ingevuld krijgen…

Hoe kan medische technologie zorgverleners helpen om die groeiende vraag te blijven opvangen? Steeds meer studenten verpleegkunde haken bijvoorbeeld af nog voor ze effectief in het beroep stappen. Om die trend te keren en ons zorgaanbod te versterken, willen de deelnemers aan de rondetafel medische technologie voor drie doeleinden inzetten.

  • Aantrekkingskracht: medische technologie kan repetitieve taken (zoals monitoring en registratie) overnemen van zorgverleners waardoor zij meer tijd overhouden om effectief te zorgen voor de patiënt. Een sterkere inzet van technologie kan ook nieuwe profielen helpen aantrekken in de zorg.
  • Precisie: verschillende medische technologieën helpen de precisie in de zorg te verhogen. Operaties worden bijvoorbeeld minder ingrijpend, waardoor er minder zorgpersoneel voor nodig is. Cruciaal daarbij is dat medische en technische zorgberoepen nog nauwer met elkaar samenwerken, iets waar al tijdens de opleiding aandacht naar moet gaan.
  • Geïntegreerde zorg: door de toenemende complexiteit van zorg wordt een geïntegreerde aanpak steeds belangrijker. Medische technologie kan zorgverleners helpen om over disciplines en zelfs organisaties heen samen te werken. Maar om geïntegreerde zorg in ons land een échte boost te geven, moeten we de financiering herzien: veel meer dan zorgprestaties moeten we zorguitkomsten “belonen”.

Een voorbeeld dat aan bod kwam tijdens de rondetafel was het project WeScan. Daarbij kunnen patiënten in campus Sint-Augustinus van GZA Ziekenhuizen in Antwerpen onder de MRI-scanner gaan terwijl een technoloog medische beeldvorming (niet toevallig een knelpuntberoep) in AZ Delta in Roeselare de scan in goede banen leidt. De begeleiding gebeurt via een virtuele cockpit van Siemens Healthineers.

Het is een mooie illustratie van hoe medische technologie een antwoord kan helpen bieden op het groeiende personeelsprobleem in de zorg. Lees HIER meer over het project.

Zorgvraag temperen: screening en rol voor de patiënt

Medische technologie kan ook de groeiende zorgvraag helpen temperen, menen de deelnemers aan de rondetafel. Ze schuiven twee speerpunten naar voren: screening en een actievere rol voor de patiënt.

  • Screening: aangezien er steeds meer behandelmogelijkheden zijn, wordt het steeds belangrijker om aandoeningen vroegtijdig op te sporen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe meer kans op succes en hoe minder zorg iemand daarna gemiddeld nodig heeft. De inzet van medische technologie voor screening helpt de druk op de zorg zo te verlichten.
  • Actieve rol voor patiënt: chronische zorg bestaat uit heel wat­ terugkerende zorgtaken. Met behulp van medische technologieën kunnen patiënten (en hun mantelzorgers) die dat willen, sommige van die taken zelf opnemen. Dat laat hun toe om zorg flexibeler in te passen in hun dagelijks leven én het neemt druk weg van de schouders van hun zorgverleners.

Benieuwd naar de concrete voorstellen van de deelnemers aan de rondetafel?
Download HIER het integrale rapport.

Technologie voor de zorg van morgen

De rondetafel 'Het zorglandschap uit balans' was de derde en laatste in de reeks Technologie voor de zorg van morgen georganiseerd door beMedTech. Eerder vonden er rondetafels plaats over de rol van medische technologie als gamechanger voor zorgprocessen en de inzet van medische technologie in de zorg voor mensen met een chronische aandoening.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.