Nieuwe knieën kosten te veel voor N-VA

Knieprotheses kosten de sociale zekerheid te veel geld. Dat vindt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp, die cijfers opvroeg bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Elk jaar krijgen zowat 20.000 Belgen een nieuwe knie, goed voor een jaarlijkse kost van 200 miljoen euro, berekende Van Camp, die ervoor pleit om er bij ouderen extra op te letten dat de ingreep de levenskwaliteit wel degelijk verbetert.

De cijfers over het aantal mensen dat elk jaar knieprothese krijgt, dateren eigenlijk al van 2014. "Het recentste jaar waarvoor het kabinet-De Block beweert over cijfers te beschikken", hekelt Van Camp. In dat jaar ondergingen 23.000 mensen zo'n operatie, een stijging van 16 procent in 5 jaar tijd, zegt het N-VA-Kamerlid.

En dat kost te veel, vindt ze. Van Camp berekende de kostprijs op ongeveer 8.000 euro per patiënt, waarvan 7.200 euro terugbetaald wordt. "Jaarlijks kosten 'nieuwe knieën' ons dus een 200 miljoen euro, complicaties niet inbegrepen."

Van Camp komt met een aantal voorstellen om de kostprijs te drukken. Opvallend: voor de N-VA'ster moet er zeker bij oudere mensen op gelet worden dat de ingreep de levenskwaliteit nog verbetert. "Vooral bij mensen op hogere leeftijd worden steeds meer knieprothesen geplaatst, ook bij 95-plussers. Daar zouden criteria aan verbonden mogen zijn: de ingreep moet voor een duidelijke verbetering in levenskwaliteit zorgen en de patiënt mag bijvoorbeeld niet dement zijn", zegt ze.

Bovendien moeten ziekenhuizen die de ingreep maar af en toe uitvoeren, de operaties meer bundelen. "Er zijn ziekenhuizen - vooral in Brussel - die de ingreep minder dan 10 keer per jaar toepassen. Dat centraliseren we beter, om een hogere kwaliteit te bekomen", besluit Van Camp.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.