"Mensen moeten langer aan het werk kunnen blijven, dat is dringend" (Vandenbroucke)

"Ik wil dat mensen langer aan het werk kunnen blijven en gemotiveerd en beloond worden om langer te kunnen werken. Dat is dringend." Dat zei Frank Vandenbroucke, vicepremier van Vooruit, zondag in De Zevende Dag op Eén.

"Denk aan de huisartsen die in grote groepen met pensioen gaan. Denk aan de verpleging, waar veel mensen op pensioenleeftijd gekomen zijn. In veel sectoren is dat zo", zei Vandenbroucke. "We moeten zorgen dat mensen beloond worden als ze langer doorwerken. En beloond worden, wil ook zeggen dat ze het effect daarvan voelen in hun pensioen. Wij zijn een van de weinige landen ter wereld waar je niet beloond wordt als je de opname van je pensioen een beetje uitstelt. Die pensioenbonus moet er nu komen, want het is nu dat we tekorten hebben op d e arbeidsmarkt."

Vandenbroucke ging ook kort in op de begrotingscontrole. Die begon zaterdag met bilaterale gesprekken tussen de premier en zijn ministers.

"De komende jaren moet de begroting terug op het goede spoor, zodat je niet blijft sukkelen", zei de vicepremier. "Je moet kunnen blijven investeren in gezondheidszorg, in sociale bescherming en in zoveel andere dingen. Alles wat ik op tafel leg, is een combinatie van investeren en hervormen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.