Medista dreigt levering vaccins stop te zetten door "pestgedrag overheid"

Medista, het Belgische farmaceutisch-logistieke bedrijf dat instaat voor de verdeling van de coronavaccins, wil niet langer werken voor "een onbetrouwbare overheid die haar macht misbruikt". Dat meldt het bedrijft. Het bedrijf stuurde vorig week een brief naar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) waarin het dreigt de leveringen van vaccins onmiddellijk stop te zetten.

Het bedrijf nam die beslissing "omdat het al sinds december 2021 niet meer betaald is voor de activiteiten in het kader van covid-vaccins". Recent werden wel 3,5 miljoen aan achterstallige facturen "provisioneel" betaald, klinkt het. "Concreet betekent dit dat de overheid zich het recht voorbehoudt om alle betalingen simpelweg terug te eisen. Zo'n betaling is dus niets anders dan mist spuien, want daar is het bedrijf niks mee", aldus Medista, dat onderstreept dat daarnaast nog voor 1,8 miljoen euro aan facturen openstaan. 

In een brief aan de minister schreef Medista dat het zich daarom verplicht voelt de activiteiten tijdelijk stop te zetten. De overheid trok daarom naar de rechtbank, die besliste dat Medista toch moet voortwerken, ook al zou de overheid niet betalen. "Nochtans zou de volksgezondheid nooit in gevaar zijn gekomen", onderstreept het bedrijf. "Medista heeft intussen op minder dan twee weken tijd al meer dan 2,3 miljoen boostervaccins geleverd. De vaccinatiecentra konden dus nog wel even verder. Vandenbroucke haalt juridische spitsvondigheden boven om ons te verplichten te blijven presteren omdat de covid-distribiteur die hij heeft gekozen geen vergunningen én geen diepvriezers voor de Pfizer-vaccins heeft."

Het farmabedrijf hoopt nu dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt om de manier van werken van de FOD Volksgezondheid uit te spitten. 

Minister Vandenbroucke verdedigde dinsdag in het federaal parlement zijn beslissing om er via de rechtbank voor te zorgen dat Medista verder werkt. "Het is mijn taak als goede huisvader erop toe te zien dat het bedrijf zijn contractuele verplichtingen nakomt. De rechtbank is ons gevolgd en heeft Medista opgelegd dat het niet zomaar zijn prestaties kan stopzetten."

Medista hekelde eerder al het feit dat het, ondanks een contract tot 2025, aan de kant werd geschoven en werd vervangen door een ander bedrijf, maar volgens Vandenbroucke heeft de FOD Volksgezondheid de regels rond openbare aanbestedingen correct gevolgd. Hij onderstreept dan ook dat er een nakende budgetoverschrijding was en dat de Raad van State oordeelde dat de overheidsopdracht conform de wetgeving werd aanbesteed.

"De indruk ontstaat nu ook dat wij helemaal niets betalen aan Medista. Wat betreft de betalingen is het echter onze plicht om te kijken naar facturen en eventueel extra uitleg te vragen. Er is een bedrag van ruim 3,5 miljoen onder voorbehoud betaald, omdat over deze facturen nog betwisting bestaat. Nu is er nog voor ongeveer 1,7 miljoen euro aan facturen in behandeling. Dit jaar hebben wij al ruim 13 miljoen betaald aan Medista, vorig jaar 23 miljoen en in 2020 4 miljoen", besluit Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.