"Medische technologie vergroot efficiëntiewinst in gezondheidszorg" (beMedtech)

België moet dringend maatregelen nemen om zijn gezondheidszorgsysteem kwalitatief en toegankelijk te houden. De beste manier om dit te doen is inefficiënties en verspilling weg te werken. Medische technologieën kunnen hierbij het verschil maken en bieden naast efficiëntiewinsten ook een klinische meerwaarde. Dat is de boodschap op het symposium "De medische technologie als motor van een duurzaam en waardegedreven zorgsysteem" dat maandag in Brussel liep.

Organisator is beMedTech, de federatie van de industrie van de medische technologieën die meer dan 200 bedrijven in ons land telt. De federatie organiseert het symposium ter gelegenheid van haar 60-jarig bestaan. Voor het symposium publiceert beMedTech ook een memorandum. Daarin wijst de federatie erop dat medische technologieën nog onvoldoende benut worden, zeker in het licht van de toenemende druk op het gezondheidszorgbudget.

Na het openingswoord van Maggie De Block, federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid (Open Vld), volgde maandagnamiddag een panelgesprek met de drie gezondheidsadministraties (FOD Volksgezondheid, Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Aansluitend lichtte topexpert in digitale zorg Lucien Engelen toe welke innovatieve technologieën er nog aankomen. Tot slot gaf gezondheidseconoom Lieven Annemans zijn visie op een Belgisch gezondheidszorgsysteem dat klaar is voor de toekomst.

"De voorbije decennia werd een spectaculaire vooruitgang geboekt in de zorg, onder meer door de sterke opkomst van medische technologieën", zo meent beMedTech. Vandaag zijn die volgens de federatie niet meer weg te denken uit het zorglandschap, zowel voor wat betreft preventie, diagnosestelling als behandeling van de patiënt.

"Een transparantere aanwending van het gezondheidszorgbudget, die meer rekening houdt met kwaliteit en gezondheidswinsten, dringt zich op", vindt Marnix Denys, directeur van beMedTech. "Om ons zorgsysteem te verduurzamen moeten we evolueren naar een waardegedreven aanpak, waarbij de autoriteiten transversaal kijken naar zorg en de budgettaire silo's durven doorbreken. De introductie van doelmatige en innovatieve medische technologieën biedt hier nog een breed potentieel aan efficiëntiewinst en klinische meerwaarde."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.