ASCO 2018: chemotherapie in vele gevallen van borstkanker nutteloos

Op het congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO), de hoogdagen van de oncologie, werden nieuwe gegevens voorgesteld die de behandeling van hormoonafhankelijke borstkanker ingrijpend kunnen veranderen.

Een uitvoerige studie brengt aan het licht dat de toevoeging van adjuvante chemotherapie aan hormoontherapie in een groot aantal gevallen overbodig zou kunnen zijn. De resultaten hebben na 9 jaar onderzoek aangetoond dat enkel hormoontherapie niet minder goed werkt dan de combinatie chemo-hormoontherapie, zowel op het vlak van recidief (83,3% tegenover 84,3%), metastasen (94,5% tegenover 95%) en globale overleving (93,9% tegenover 93,8%).

 

De enige subgroep waarbij de toevoeging van chemotherapie een voordeel bood, was de groep vrouwen van 50 jaar en jonger, met een recurrence score tussen 16 en 25 (46% van de vrouwen in deze leeftijdsgroep). Voor de auteurs zou dit gedeeltelijk verklaard kunnen worden door het antioestrogeeneffect ten gevolge van een vroegtijdige menopauze veroorzaakt door de chemotherapie. Alles welbeschouwd zou chemotherapie nutteloos zijn bij vrouwen boven de 50 jaar met een score tussen 0 en 25, of 85% van de patiënten in deze leeftijdsgroep, en bij vrouwen jonger dan 50 jaar met een score tussen 0 en 15, of 40% van de patiënten in deze leeftijdsgroep.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.