Marc Van Ranst pleit voor tweede lockdown 'wegens uitzonderlijke omstandigheden'

Viroloog Marc Van Ranst ondersteunt de oproep van onder meer Gents rector Rik Van de Walle en Margot Cloet van Zorgnet Icuro om tot een lockdown over te gaan. Dat laat hij via Twitter weten. "Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat de momenteel genomen maatregelen reeds enig effect hebben", aldus Van Ranst.

"We moeten naar een systeem met accenten zoals in de eerste lockdown", zegt Van Ranst. Er is volgens hem geen indicatie op een effect van de huidige maatregelen, en weinig perspectief op verbetering. "Niet-essentiële verplaatsingen zouden verboden moeten worden, zoals in Frankrijk gebeurd is. Scholen kunnen wat mij betreft open blijven, zij zullen hun afkoelingsmoment nog krijgen door de verlengde herfstvakantie."

Leuven en Vilvoorde hebben alvast gekozen om na die verlengde herfstvakantie naar deeltijds afstandsonderwijs over te schakelen voor de hoogste vier jaar van het middelbaar. Van Ranst gelooft dat die keuze nog steeds bij de scholen zelf moet liggen, zoals nu het geval is, en gaat er van uit dat veel scholen zullen volgen.

"Misschien moeten bepaalde winkels ook sluiten, maar parken en speeltuinen moeten zeker open gehouden worden", voegt hij er aan toe. "En laat het duidelijk zijn: de beslissingen liggen nog altijd bij de politici."

"Vorige maand heb ik een eerste keer de term lockdown terug in de mond genomen", vervolgt Van Ranst. "Deze cijfers komen natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Het zijn uitzonderlijke omstandigheden, die uitzonderlijke beslissingen en uitzonderlijke mensen vragen."

> Regering, kom in spoedzitting bijeen!

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.