"Lockdown van de ziekenhuizen niet zonder gevaren" (Belgische chirurgen)

De Beroepsvereniging van Belgische Chirurgen (BBC) waarschuwt voor de "bijzonder gevaarlijke situatie" die dreigt te ontstaan door de ziekenhuizen in een lockdown te zetten. De Belgische chirurgen stellen vrijdag in een persbericht dat ze "uit morele plicht en altruïsme willen waarschuwen voor laattijdige diagnose van goedaardige en kwaadaardige pathologie waarvoor heelkunde nodig is".

De BBC zegt "met verbijstering" de omschakeling naar fase 2A van het Surge Capacity Plan te hebben vernomen, wat betekent dat de ziekenhuizen in lockdown moeten gaan.

De ziekenhuizen worden via een omzendbrief gesommeerd om vanaf maandag in drie stappen achtereenvolgens de electieve en planbare activiteiten die gebruikmaken van intensieve zorgen, de klassieke hospitalisaties die geen gebruikmaken van intensieve zorgen en de chirurgische daghospitaalactiviteiten die geen gebruikmaken van intensieve zorgen op te schorten voor minimaal vier weken. Bijgevolg dienen alle electieve vormen van geneeskunde beperkt te worden. Alle dringende en noodzakelijke consultaties, onderzoeken en ingrepen blijven wel doorgaan. Ook alle lopende (levens)noodzakelijke therapieën (zoals chemotherapie en dialyse) of noodzakelijke revalidatie worden voortgezet.

"Ons inziens wordt op deze manier een bijzonder gevaarlijke situatie tot stand gebracht, waarmee we al tijdens de eerste golf van het virus te maken hebben gehad en waaruit we lessen hebben geleerd", schrijven de chirurgen van de BBC vrijdag in een persbericht. "We reageren uit morele plicht en altruïsme, en willen waarschuwen voor laattijdige diagnose van goedaardige en kwaadaardige pathologie waarvoor heelkunde nodig is."

"Rondvraag bij collega's leert ons dat laattijdige diagnoses van veeleer courante pathologieën (bv. cholecystitis en appendicitis) vaak geleid hebben tot een ernstiger klinisch verloop en dus zwaardere chirurgie, die mogelijk intensieve zorg vereisen", vervolgen de chirurgen. "Dezelfde vaststelling geldt voor oncologische diagnostiek, evenals vasculaire pathologie met laattijdige raadpleging en daardoor operatieve indicatiestelling."

De BBC onderschrijft nadrukkelijk het principe van de solidariteit in het belang van de volksgezondheid, maar laat niet na te waarschuwen voor de negatieve chirurgische fall-out bij een te lange lockdown.

"Onze beroepsvereniging roept patiënten op geen raadplegingen uit te stellen", klinkt het. "De ziekenhuizen blijven een veilige haven tijdens deze COVID-pandemie."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.