Leuvense onderzoekers vinden methode om botweefsel op industriële schaal te kweken

Wetenschappers van Prometheus, een onderzoeksafdeling voor weefselbouwkunde van de KU Leuven, hebben een methode gevonden om organisch botweefsel te kweken op industriële schaal. De resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Advanced Science. Het onderzoeksproject kreeg voor de verdere uitwerking in het kader van Horizon 2020 een EU-subsidie.

Een patiënt met een groot botdefect zoals na een ongeval of bij een infectie wordt momenteel nog behandeld met technieken waarbij het nog bestaande bot nieuw been aanmaakt via verlenging van het been. Dergelijke technieken geven weliswaar behoorlijke resultaten, maar zijn erg tijdrovend, niet altijd even efficiënt en gaan voor de patiënten vaak gepaard met een lijdensweg.

De Leuvense onderzoekers slaagden erin organisch botweefsel te kweken op de manier waarop botweefsel bij een embryo ontstaat. Het proces van fractuurheling bij een mens is voor een groot stuk overigens gelijkaardig met de aanmaak van botten bij een foetus. Uit het beenvlies werden humane voorloperscellen gehaald, die men liet vermenigvuldigen tot miljoenen cellen en spontaan samenklitten tot kraakbeenachtige weefselstukjes.

De onderzoekers plaatsten deze microweefsels vervolgens in een mal die de vorm had van het ontbrekend stuk bot in een muismodel met een botdefect. Na de implantatie van het op die manier gefabriceerd stukje weefsel in de muis, gedroeg het kraakbeen zich zoals in de natuur. Het groeide op zes tot acht weken tijd uit tot een perfect geïntegreerd stukje botweefsel in de juiste vorm.

De techniek is volgens Prometheus-directeur Frank Luyten bruikbaar om met behulp van robotten weefsels op industriële schaal te produceren. Hij verwacht al over vier jaar de eerste implantaten bij patiënten. "Deze nieuwe studie legt de basis voor een technologische ontwikkeling om weefselstukken te maken in de grootte en vorm die we willen. Bot zal wellicht de eerste toepassing zijn voor deze methode die ook bruikbaar is om andere weefsels zoals hart, lever of nier te kweken".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.