Registreren als donor kan straks online

Wie zich wil laten registeren als orgaandonor zal dat binnenkort kunnen doen via de huisarts en via het internet (eID). Momenteel is dat enkel mogelijk via een formulier aan een loket bij de gemeente, maar die drempel is veel te hoog, terwijl de nood aan donororganen in ons land stijgt. De commissie Volksgezondheid in de Kamer bespreekt dinsdag een wetsvoorstel dat de steun krijgt van de meerderheid (N-VA, Open Vld en CD&V), zo blijkt zaterdag uit een persbericht.

Volgens de wet is iedereen in België kandidaat-donor. Elke overledene wordt beschouwd als mogelijke donor tenzij men zelf kenbaar maakte dit niet te willen. De naaste familieleden kunnen zich wel tegen de orgaanafname verzetten. Volgens het jaarverslag van de Belgische Sectie Transplantatiecoördinatoren (BTS) gebe urt dat nog in meer dan één op tien gevallen. Door het potentiële donoren makkelijker te maken om zich te registreren, hoopt men ook het aantal orgaandonaties te vergroten, want er zijn nog altijd wachtlijsten in ons land. Eind 2016 was er een wachtlijst voor 1.217 organen, waarvan meer dan de helft wachtte op een nier (742).

Kamerleden Valerie Van Peel (N-VA), Nathalie Muylle (CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld) stellen daarom voor om de registratie van de wilsverklaring via de huisarts mogelijk te maken. "Bijvoorbeeld via het e-Health-platform, zodat de informatie voor alle zorgverstrekkers, bijvoorbeeld op spoed, meteen raadpleegbaar is", klinkt het. De vertrouwensband die de huisarts heeft met zijn patiënt maakt hem bovendien een geschikt aanspreekpunt om over dit onderwerp te spreken. In het wetsvoorstel is het daarnaast ook mogelijk om zelf, via de elektronische identiteitskaart, de registratie te doen.

Eind vorig jaar waren zo'n 266.212 Belgen positief geregistreerd als donor, terwijl 192.709 Belgen te kennen gaven geen organen te willen afstaan (negatieve registratie, red.).

Het voorstel kan alvast op de goedkeuring rekenen van de transplant-coördinatiecentra. "Dat is vooral een goeie zaak voor de familie van de overleden patiënt die een orgaan wil afstaan", zo zegt Luc Colenbie, coördinator van het transplantteam van het UZ Gent, zaterdag op VTM Nieuws.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.