Apothekers trekken aan alarmbel - FAGG en kabinet De Block stellen gerust over geneesmiddelentekort

Het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) en het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block stellen gerust over het geneesmiddelentekort, waarvoor de Apothekersbond waarschuwt. Er is inderdaad een tekort, maar er zijn voldoende alternatieven om de patiënten adequaat te behandelen, klinkt het.

Het kabinet van De Block wijst erop dat verschillende landen geconfronteerd worden met onbeschikbare geneesmiddelen. "We hebben de situatie bij ons duidelijk in kaart laten brengen en daaruit blijkt dat het probleem in België beperkt is", klinkt het. "Als een bepaald geneesmiddel ontbreekt, is er ook zo goed als altijd een alternatief voorhanden met dezelfde werking. De essentie is natuurlijk dat patiënten steeds de geneesmiddelen kunnen krijgen die ze nodig hebben."

De waarschuwing vindt het FAGG "een beetje jammer, want die kan ongerustheid bij de bevolking teweegbrengen", zegt woordvoerster Ann Eeckhout. "Het is een realiteit dat er veel geneesmiddelen niet beschikbaar zijn, maar vaak gaat het over één bepaald type. We communiceren ook veel meer en zijn er veel transparanter over. Er is ook een lijst consulteerbaar op onze website."

Ook het FAGG stelt dat als er een geneesmiddel niet beschikbaar is, er voldoende alternatieve geneesmiddelen voorhanden zijn om de patiënten adequaat te behandelen. "Ook daar communiceren we over op de website", aldus de woordvoerster.

Volgens het agentschap en het kabinet van de minister is het heel zeldzaam dat in ons land een patiënt niet kan worden geholpen met de medicijnen die hij of zij nodig heeft. Ook dan zijn er alternatieve pistes, zoals geneesmiddelen invoeren uit het buitenland. "Een eventuele meerkost daarvoor zal steeds voor rekening zijn van de verantwoordelijke van de onbeschikbaarheid", aldus het kabinet van De Block. Het gaat om bijvoorbeeld de farmaceutische firma of de distributeur. "Patiënten zullen hier nooit extra voor betalen", klinkt het nog.

Sinds 2013 is er bovendien een werkgroep binnen het FAGG die de onbeschikbaarheden van geneesmiddelen opvolgt. Daarvoor wordt samengewerkt met alle betrokkenen in de keten.

Lees ook : Apothekers trekken aan alarmbel: "groot tekort aan medicijnen"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.