“Dat die gynaecoloog in spe de opschorting voor verkrachting kreeg? Snap ik”

Na tal van andere juridische experts die voor nuance hebben gepleit, laat nu ook de Hasseltse advocaat Werner-Édouard de Saeger zijn licht schijnen over de ophefmakende zaak van de gynaecoloog in opleiding die veroordeeld werd voor verkrachting maar opschorting van straf kreeg.  

Werner-Édouard de Saeger van Nattenhaesdonck is niet de eerste de beste. Hij studeerde onder meer in Cambridge, Harvard Parijs, Leuven en Brussel en behaalde diploma’s in rechten, theologie en filosofie. In de zaak van de Leuvense gynaecoloog in opleiding geeft hij mee dat hij zowel de rechter als de commotie rond de uitspraak snapt. “Het recht lijkt eenvoudig, maar dat is het helemaal niet. Er zijn nu tal van mensen die hun mening delen, zonder dat ze het dossier kennen of de juridische expertise hebben.”  

“Dat is een probleem dat ik ook zie als het gaat over religie, maar dat zou je nooit hebben in de neurochirurgie. Sommigen reageren dan dat ze geen kennis of expertise nodig hebben om te zeggen dat een verkrachter gestraft moet worden, maar dan zijn we ver van de rechtsstaat. De rechtsstaat is iets verfijnder, iets complexer en iets subtieler dan dat.”

De Saeger, die naast zijn werk als strafpleiter ook doceert aan de UHasselt en PXL, benadrukt dat het strafrecht ruimte moet bieden voor individuele beoordeling. Hij stelde dat de rechter in deze zaak rekening hield met factoren zoals het blanco strafblad van de dader en diens persoonlijkheidsprofiel. Volgens De Saeger is het belangrijk om te erkennen dat niet elke dader van seksueel geweld een "vreselijk monster" is en dat het rechtssysteem moet streven naar resocialisatie en bescherming van de samenleving, in plaats van louter vergelding. 

Zijn standpunt sluit aan bij andere juridische experts die pleiten voor nuance in de beoordeling van dergelijke zaken. In hun vonnis verwijzen de rechters overigens uitdrukkelijk naar de “gunstige persoonlijkheid” van de jongeman. “Stel dat we met een antisociaal iemand te maken hadden, dan zou dat anders beoordeeld zijn,” meent advocate Issabel De Fré, gespecialiseerd in seksueel strafrecht. 

“Deze uitspraak toont dat de rechters niet denken dat we hier te maken hebben met iemand zonder empathie, die kans maakt om te hervallen, die een seksuele of verslavingsproblematiek heeft, aldus nog De Fré." Zij maakt zich dan ook sterk dat pakweg een arbeider of iemand die werkloos is op dezelfde manier beoordeeld zou worden als die dezelfde persoonlijkheid heeft als de dader.

Lees ook:

> UZ Leuven plaatst student gynaecologie die studente verkrachtte op non-actief

> "Mag een man nog gynaecoloog zijn?" De foute vraag

  •  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.