"Kosten voor management van privéwoonzorgcentra zijn een goede zaak" (Vlozo)

De kosten die aan het management van private woonzorgcentra worden uitbetaald, zijn een goede zaak en zorgen dat werknemers ontzorgd worden van bepaalde taken. Dat zegt Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van Vlozo, de Vlaamse koepel van private zorgorganisaties woensdag in een reactie op de studie die partij Vooruit liet uitvoeren naar publieke en private woonzorgcentra.

Bewoners van private woonzorgcentra betalen jaarlijks gemiddeld 2.400 tot 3.200 euro meer, blijkt uit de analyse door de studiedienst van Vooruit. De partij bekeek daarvoor 67 financiële inspectieverslagen die door de zorginspectie bij de commerciële woonzorgcentra zijn uitgevoerd tussen de start van die inspecties in 2019 en eind 2022.

"We stellen vast dat die commerciële groepen via allerlei constructies winst uit de woonzorgcentra halen en doorsluizen naar overkoepelende structuren, onder meer via management fees en interne leningen", zei Vooruit-parlementslid Hannes Anaf. Er staan "geen bewezen diensten" tegenover die vergoedingen, zegt Vooruit aan Het Belang van Limburg.

De managementvergoedingen zijn echter nodig, reageert Staes. "Een groep als Armonea voert bepaalde taken gecentraliseerd uit in hun hoofdkantoor", vertelt Staes. "Het gaat bijvoorbeeld om marketingfuncties, hr-taken of de boekhouding. Als elk woonzorgcentrum van de groep hier zelf voor zou moeten instaan, zouden de kosten veel groter zijn."

Dat de prijsverschillen tussen private en publieke woonzorgcentra kunnen oplopen, erkent Staes, maar hij voegt eraan toe dat een deel van de kosten van publieke woonzorgcentra soms wordt gedragen door de lokale besturen. "De meest recente studie toonde dat de publieke woonzorgcentra in 2012 144 miljoen euro verlies maakten. De belastingbetaler moet dit dan bijpassen."

Staes vraagt voorts aan de Vlaamse overheid om werk te maken van de uitvoering van het VIA-6-akkoord, dat werd afgesloten in maart 2021. Dat akkoord moet zorgen voor een transparantere factuur, zodat bewoners van woonzorgcentra duidelijk kunnen zien welk deel van de prijs naar woon-, leef- of zorgkosten gaat. "Zo kan elke individuele bewoner een betere keuze maken over in welk centrum hij of zij zijn intrek wil nemen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.