KB mammografie maandag op agenda Riziv

Het Verzekeringscomité binnen het Riziv en de Medicomut, het overlegorgaan tussen ziekenfondsen en artsen, buigen zich maandag over het koninklijk besluit over de terugbetaling van het preventieve borstkankeronderzoek. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) donderdag in de Kamer verklaard. Ze wond zich behoorlijk op over de "leugenachtige" informatie die over de tekst is verspreid.

De minister kreeg tijdens het wekelijkse vragenuurtje vanuit Franstalige oppositiehoek kritische vragen over het KB. Dat werd intussen on hold geplaatst, onder meer omwille van kritiek vanwege coalitiepartner MR. De Franstalige liberalen kwamen zelf niet tussen tijdens het debat.

Het KB zou op 1 april ingaan. Voor vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker veranderde er niets, maar voor andere vrouwen zou de terugbetaling van mammografieën voor vroegtijdige opsporing van borstkanker wel beperkt of zelfs geschrapt worden. Vrouwen jonger dan 45 en ouder dan 74 jaar zonder risicoprofiel krijgen het preventief onderzoek niet langer terugbetaald, tussen 45 en 50 jaar zou de terugbetaling beperkt worden tot één onderzoek per jaar, tussen 50 en 74 tot één screening om de twee jaar.

Minister De Block was hoorbaar uit haar hum. Ze hekelde dat foutieve, zelfs leugenachtige informatie over de wettekst wordt verspreid op de rug van kwetsbare vrouwen. Ze verweet de criticasters ook geen tijd te hebben genomen zich te verdiepen in alle wetenschappelijke adviezen en literatuur en internationale richtlijnen over het thema en benadrukte het overleg met alle mogelijke instanties dat aan het neerschrijven van de tekst vooraf ging.

Artsenvakbond Bvas schaart zich aan de zijde van de Open Vld-minister. Hij benadrukt dat de minister bij het uitschrijven van de nieuwe nomenclatuur zorgvuldig heeft gehouden aan het advies van alle artsengroepen die zich erover hebben uitgesproken.

Bvas laakt voorts dat de recente agressieve aanvallen in de media. Die komen van artsen "die een reeks andere indicaties voor mammografische opsporing voor waarheid nemen dan de indicaties waarover algemene consensus bestaat", zegt de vakbond. "We worden geconfronteerd met gekrakeel van scholen en gekrakeel van artsen met verschillende praktijken, die in de literatuur de argumenten gaan zoeken die hen het best uitkomen."

Ook de Franstalige huisartsenvakbond GBO steunt De Block, al vond voorzitter Paul De Munck wel dat de communicatie hieromtrent beter kon.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.