Jaarcongres Schaarste in Zorg en Welzijn: lean als oplossing

Meer dan 250 verantwoordelijken uit de zorg- en welzijnssector komen vrijdag 17 maart samen aan de campus Odisee Sint-Niklaas om te leren, geïnspireerd te worden en te genieten van keynotes en good vibes tijdens het jaarcongres van Zorgondersteuning vzw.

Het thema van dit jaar kan niet toepasselijker zijn: Schaarste in Zorg en Welzijn. Met minder middelen (budget, personeel, capaciteit, ...) méér doen. De sector werkt al even in deze uitdagende tijden.

Oplossingen verwachten we niet vanuit hogerhand, we moeten zelf aan de slag, heet het. En hier kan een lean cultuur in zorg- en welzijnsorganisaties een oplossing bieden.

Een livestream vanuit Israël met Prof. Pliskin, hoogleraar gezondheidszorgbeheer aan de Ben-Gurion Universiteit (Israël), aan de Harvard School of Public Health en aan de Boston University (VS). Zijn lezing zal de nadruk leggen op het vermijden van verspilling en het vermijden van activiteiten die geen waarde toevoegen. De precieze definitie van lean.

Candice De Windt, Vlaamse Zorg- en Welzijnsambassadeur, wordt uitgedaagd met de vraag of Lean in Zorg en Welzijn geen verplicht vak moet worden voor zorgprofessionals. 

Niet enkel plenaire sessies, de deelnemers krijgen ook de keuze uit verschillende parallelsessies. Met sprekers uit de sector én met hun twee voeten in het werkveld. Probleemstellingen mét oplossingen zijn de basis van deze sessies.

Van buiten de sector brengt Pepijn Verhaeghe, voormalig lean manager bij Vandemoortele Groep, flink wat knowhow. 

Afsluiten gebeurt in stijl, met de uitreiking van de awards. 9 laureaten zullen aanwezig zijn, waarvan één de prijs zal ontvangen van de vakjury voor het beste lean verbeterproject en één iemand ontvangt de publiekprijs. Meer dan 5.000 mensen hebben gestemd en het werd een nek-aan-nek race.

Alle projecten zijn verzameld in video’s, hier terug te vinden op deze website

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.