Eerste klinische studies voor kankervaccin in voorbereiding door VUB Yamina Krossa Fonds

Ex-borstkankerpatiënte Yamina Krossa overhandigde  een bedrag van 443.327 euro voor kankeronderzoek. Met de fondsen kan het team van prof. dr. ir. Damya Laoui de eerste klinische studies voorbereiden voor een kankervaccin tegen terugkerende tumoren en uitzaaiingen. Dat meldde het VUB Yamina Krossa Fonds aan de vooravond van Wereldkankerdag, zaterdag 4 februari.

Bij de oprichting van het fonds in 2018 had fondsoprichtster en ex-borstkankerpatiënte Yamina Krossa het doel om 2,5 jaar onderzoek van VIB-VUB prof. dr. ir. Damya Laoui en haar onderzoeksteam te financieren.

Het onderzoeksteam van professor Laoui ontdekte dat bepaalde cellen van het afweersysteem in tumoren, de dendritische cellen, ons lichaam kunnen beschermen tegen kanker. Doordat ze stukjes van kankercellen opnemen, kunnen ze enerzijds de soldaten van het afweersysteem activeren en anderzijds een geheugen tegen de kanker genereren.

Het opgehaalde bedrag werd samengebracht met de steun van VUB-alumni, sympathisanten en bedrijven. Zo schenkt stand-up comedian Alex Agnew 1 euro per verkocht ticket van zijn show aan het fonds.

"Dankzij het opgehaalde bedrag zal de translatie van onze celtherapie in de nabije toekomst naar de kliniek mogelijk worden en zullen we binnenkort de therapie op patiënten kunnen testen", zegt Damya Laoui.

De celtherapie wordt ook uitgebreid naar andere kankertypes, zoals longkanker en eierstokkanker. Een postdoctoraal onderzoekster zal zich toespitsen op de effecten van bestaande behandelingen, zoals chemotherapie, op de dendritische celtherapie. Het doel is om binnen vier jaar de eerste patiënten met de ontwikkelde celtherapie te behandelen, luidt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.