Een op de zes gehospitaliseerde verkeersslachtoffers draagt jarenlang de gevolgen

Van alle verkeersslachtoffers die in het ziekenhuis werden opgenomen, krijgt een op de zes gewonden na het ongeval nog jarenlang te kampen met gezondheidsverlies. Zo heeft Vias bekendgemaakt  in een nieuwe studie. zondag, op de Internationale Herdenkingsdag voor Verkeersslachtoffers, stond het instituut voor verkeersveiligheid stil bij de 'kost' van verkeersveiligheid.

Die kost voor de maatschappij van verkeersongevallen wordt meestal uitgedrukt in doden en gewonden. Maar in de studie gebruikt Vias het DALY's-concept (Disability-Adjusted Life Years). Die werkwijze berekent het totale aantal verloren levensjaren in goede gezondheid. Het gaat niet enkel over het aantal verloren levensjaren door overlijden. Verkeersslachtoffers lopen ook vaak verwondingen op waar ze levenslang de gevolgen van kunnen dragen. Zo leiden ruggengraatletsels gemiddeld tot de meest langdurige last, wat zich dus kan vertalen in verloren gezonde levensjaren. 

In totaal maken dodelijke slachtoffers dertig procent uit van de verloren gezonde levensjaren. De gewonden, die veel talrijker zijn dan de doden, maken de overige zeventig procent uit. Uit ziekenhuisgegevens blijkt dat een op de zes gehospitaliseerde verkeerslachtoffers (16 procent) jarenlang  de gevolgen draagt van zijn ongeval. Van alle types weggebruikers dragen voetgangers (22 procent) het vaakst langdurig de gevolgen van een ongeval.

Daarnaast kan met het DALY's-concept ook gekeken worden naar de impact van verkeersonveiligheid op gezondheidsverlies. Zo is verkeersonveiligheid bij de leeftijdsgroep vijf- tot veertienjarigen de tweede grootste oorzaak van gezondheidsverlies, na gehoor- en gezichtsverlies.

"Elke dag opnieuw worden mensen geconfronteerd met een verkeersongeval waardoor hun leven of dat van hun naasten onverwacht en dramatisch verandert of eindigt", zegt An Vandeborne, voorzitter van de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen. "Elk verkeersslachtoffer is er een te veel."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.