Een Belg op de twee stelt vragen bij ereloonsupplementen in eenpersoonskamers

Het feit dat men een supplement moet betalen voor een eenpersoonskamer in een ziekenhuis vinden de meeste mensen niet choquerend. Maar meer dan de helft van de Belgen vindt het niet normaal dat ze in zo’n kamer een ereloonsupplement moeten betalen, zo bleek afgelopen donderdag uit een onderzoek van het studiebureau Profacts.

Is het normaal dat ziekenhuizen supplementen aanrekenen al naargelang het soort kamer? De meningen van een duizendtal Belgen die begin maart bevraagd werden, zijn verdeeld. Een supplement betalen voor een eenpersoonskamer wordt als aanvaardbaar omschreven, maar meer dan de helft van de respondenten ‘begrijpt niet’ dat ze ereloonsupplementen moeten betalen wanneer ze in een eenpersoonskamer verblijven, zo blijkt uit de studie.

“Tussen 2015 en 2017 nam het totale volume ereloonsupplementen toe van 531 naar 563 miljoen euro. De gemiddelde jaarlijkse groei van deze supplementen is daarmee 2,5 keer hoger dan die van de officiële honoraria”, zo klaagde de CM eerder dit jaar aan. Het ziekenfonds pleit overigens voor een afschaffing van de supplementen en de eenpersoonskamer als norm. Daarnaast zijn de CM voorstander van een globale herziening van de ziekenhuisfinanciering.

De studie toont ook aan dat de nabijheid van een ziekenhuis een bepalende factor is (40%) bij het kiezen van een ziekenhuis. Drie op de vier Belgen leggen het traject naar het ziekenhuis af met de wagen (gemiddeld 13,8 km) en vooral mensen uit minder begoede klassen gaan naar het ziekenhuis met het openbaar vervoer. Eerdere aangename ervaringen in het ziekenhuis (33%), de reputatie van de instelling (22%) en de aanbeveling van een arts (21%) zijn andere factoren die de keuze bepalen.

Wat de ziekenhuishervorming betreft die aangekondigd werd door minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid minister Maggie De Block, begrijpt een grote meerderheid van de Belgen (70%) niet helemaal wat de centralisering van diensten in bepaalde ziekenhuizen is. Niet meer dan 20% vindt het een goede beslissing.

How satisfied are we with the health care services provided in our hospitals? 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.