Voor veel artsen is digitalisering nefast voor de relatie arts-patiënt  

Een meerderheid van de artsen (55%) die in Frankrijk bevraagd werden in het kader van de ‘Baromètre Santé 360°’ meent dat de digitalisering nefast is voor de arts-patiëntrelatie en het menselijk contact beperkt, zo schrijft TICSante.com. De peiling werd uitgevoerd door studiebureau Odoxa voor de MNH Group, de Fédération hospitalière de France (FHF), Le Figaro santé, France Inter en Orange Healthcare met als thema ‘L'humain dans la santé’.

In het algemeen tonen zorgprofessionals zich sceptischer dan patiënten die menen dat nieuwe technologie een positieve impact kan hebben door het aantal communicatiekanalen tussen patiënten en artsen te verhogen. Maar zorgverstrekkers wijzen op de beperkingen van nieuwe technologie wat de administratie en het personaliseren van de zorg betreft. Niet meer dan 37% van de artsen denkt dat de digitalisering de administratieve last zal verlichten. En wat het gebruik van robots in de zorg betreft, is er nog meer wantrouwen.

De argwaan van de artsen voor nieuwe technologie is geen typisch Frans fenomeen, zoveel is zeker. Eerder dit jaar pleitte de Voorzitter van de American Medical Association dr. David O. Barbe bijvoorbeeld voor een beter gebruik van IT in de zorg en voor het bestrijden van burn-out bij artsen. “We moeten ervoor zorgen dat nieuwe, technologische oplossingen voor en niet tegen artsen werken. Artsen zijn wel te vinden voor de vooruitgang die technologie kan bieden, maar nog al te vaak ondervinden ze die voordelen nog niet. Meer nog, ze menen dat technologie afbreuk doet aan de relatie tussen arts en patiënt.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Eric DEPYPER

    13 februari 2018

    helemaal eens!