Intelligente videomonitoring in ouderenzorg

De Nederlandse spin-off Kepler Vision Technologies analyseert videobeelden en herkent de lichaamstaal, lichaamshoudingen en bewegingen van mensen.

Surveillance is belangrijk in heel wat sectoren, ook in de gezondheidszorg. Denk maar aan de veroudering van de bevolking, hoe langer hoe meer oudere mensen die hun woonst niet willen verlaten en het wereldwijd tekort aan personeel in de zorg. Dat tekort kan voor een deel opgevangen worden door slimme software door een extra oogje in het zeil te houden met camera’s.  

De nieuwe software van Kepler werd zopas officieel voorgesteld op de Consumer Electronics Show (CES), de grote jaarlijkse technologiebeurs in Las Vegas.

Kepler is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam. Hun software maakt het mogelijk om verschillende mensen tegelijkertijd te monitoren. Ze kunnen de houding identificeren  waarin mensen zich bevinden, de lichaamstaal, het soort activiteit (eten, drinken, wandelen en roken) en die gegevens vergelijken met de aanbevolen hoeveelheid van vloeistofinname, beweging, slaap en andere activiteiten.

“De lichaamstaal van mensen is uitsluitend te begrijpen als je gebaren, houding, ogen en beweging van iemand visueel herkent. Dat geldt voor mens én computer. Geautomatiseerde visuele monitoring die kan identificeren wat mensen in videobeelden aan het doen zijn, bestond nog niet”. Dat zei Cees Snoek, hoogleraar Intelligent Sensory Information Systems aan de UvA bij zijn oratie aan de universiteit eind vorig jaar. “Kepler maakt software voor de herkenning van lichaamstaal in bewegend beeld met de nadruk op toepassing in de ouderenzorg. Op die manier kan bijvoorbeeld gemonitord worden of iemand wel voldoende eet en drinkt en ook of iemand sociaal geïsoleerd is. De software kan ook een onderscheid maken tussen iemand die op de grond ligt –en dus gevallen is– en iemand die op de bank ligt om uit te rusten. De software is bedoeld om zorgverstrekkers te ondersteunen bij hun surveillerende taak.”

 

 

De video-intelligentie brengt computer vision, deep learning en artificiële intelligentie samen. “In de nabije toekomst wordt het hierdoor mogelijk om automatisch videobeelden te interpreteren, veel beter en vooral veel sneller dan de mens dat kan”, zegt professor Snoek, die naast hoogleraar aan de UvA Chief Scientific Officer is bij Kepler.

“Er zijn tal van toepassingen waar de nieuwe technologie impact op kan hebben, maar we richten ons nu bewust op ouderen”, zegt Harro Stokman, oprichter en CEO van Kepler.

Marc Van Oldenborgh, Portfolio Manager van de spin-off, wees er in Las Vegas op dat de privacywetgeving uiteraard gerespecteerd wordt. “De beelden worden geëncrypteerd, ze worden niet bewaard en klanten tekenen een overeenkomst waarin ze toestemming geven voor het gebruik van de beelden voor onderzoek.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Christa VAN DEN NESTE

    22 januari 2019

    Lijkt mij bijzonder interessant om mensen langer thuis alleen te laten leven en de zorg efficient te maken .natuurlijk is het menselijk contact nog steeds nodig, maar het garandeert de veiligheid. Alleen moetde orivacy blijven.