HIV Hack: 3 hackathonteams beloond

Na 48 uren te werken in de lokalen van DigitYser, werden drie hackathonteams beloond. Hun innovatieve en aparte aanpak hebben tot doel de follow-up van hiv-positieve patiënten te verbeteren en het optreden van antiretrovirale resistentie te doen dalen. De drie bekroonde teams krijgen de steun van Johnson&Johnson Global Health om hun project in Afrika uit te testen.

Het ARTVERC-team ontwikkelde een database die de lokale besturen moet helpen om de richtlijnen van de WHO te volgen. En WorldWise Wide Web bedacht een oplossing die wederzijdse hulp tussen seropositieve patiënten aanmoedigt.

Kioni Bot heeft als ambitie de patiënt bij te staan. Met deze chatbot kan men een reeks gepersonaliseerde diensten ontwikkelen. Dankzij een geografisch locatiesysteem kan iedereen gemakkelijker een dispensarium vinden voor een screeningstest. De chatbot biedt een omgeving van vertrouwen en motivatie aan voor de follow-up van behandelingen. De psychologische ondersteuning van de app is van vitaal belang voor patiënten die vaak ver verwijderd zijn van een zorgstructuur.

Irene del Carmen Pérez-Merbis, hoofd van het team, werkte bijna twee maanden aan het project. Op de hackathon kreeg ze het gezelschap van Lantana, een coöperatieve Belgische startup gespecialiseerd in blockchain en kunstmatige intelligentie voor de toegevoegde waarde van volksgezondheiddata: "De politiek van regeringen, Ngo’s en de WHO moeten afgestemd worden op het inzamelen en het goed gebruik van gegevens. Er is nood aan een heuse wetenschappelijke analyse van de gegevens, en niet alleen een beschrijving ervan.”

Lees ook :

HIV Hack: data tegen aids

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.