eAttest en eFact: fiscus tekent protocol met Riziv

Tijdens een vergadering op de FOD Financiën afgelopen maandag, kwamen  het Nationaal Intermutualistisch College (NIC) en het Riziv tot een akkoord om strikte elektronische attesten en facturen mogelijk te maken. Volgens dr. Jacques De Toeuf, vicevoorzitter van de BVAS, gaat het om een goed akkoord. “Er moet nog een fiscale circulaire volgen, en daar is de fiscale administratie zich van bewust. Maar voor de arts zal het mogelijk zijn om sneller een fiscale verklaring op te stellen."

Er is een retroactief effect vanaf 1 januari “omdat de mogelijkheid om elektronisch te factureren begin januari intrad en omdat de conventie met de FOD Financiën het gebruik van het eAttest legitimeert.” Er worden dagelijks gemiddeld 150.000 GVH elektronisch verstuurd.

De maatregel heeft een prijskaartje. “Men schat dat 5% van de attesten niet teruggestuurd wordt door patiënten. Vandaag komen ze allemaal terecht bij het ziekenfonds. De kosten zullen dus stijgen met 5% of ongeveer 50 à 60 miljoen.”

Met het eAttest zal de patiënt sneller terugbetaald worden en is de arts gerustgesteld. Hij wordt door de fiscus niet in het ongelijk gesteld als hij geen GVH opstelt. “Het probleem voor de fiscale administratie was dat ze zich niet kon baseren op een Excel tabel die ingevuld werd door de arts omdat er geen dubbel meer is van het GVH in de getuigschriftenboekjes.” Dat probleem werd opgelost met het akkoord van gisterenavond.

Administratieve last voor de arts

Dr. Jacques De Toeuf heeft nog één zorg. “De ziekenhuizen zullen facturen ontvangen, maar er zijn een aantal niet-terugbetaalde akten (injectie in gewrichten, uitstrijkje, epidurale) waarvoor de arts een betaling kan vragen. Het ziekenfonds wordt dan geconfronteerd met een hoger bedrag dan in de nomenclatuur. Dat kan leiden tot een heen-en-weer van vragen voor bijkomende informatie tussen ziekenfondsen en artsen, en zo in een aantal gevallen tot administratieve overlast voor artsen.”

Vertrouwelijkheid verzekerd

Artsen kunnen ook gerust zijn wat de vertrouwelijkheid van gegevens betreft. De verzekeringsinstellingen zullen jaarlijks, via het Riziv, de gegevens overmaken over de terugbetaalde bedragen.  Die dataflux bevat geen enkel gegeven over patiënten, ook al zal de fiscale administratie indien nodig specifieke controles kunnen uitvoeren. En de ziekenfondsen zullen toestemming krijgen om bepaalde gegevens door te geven aan de fiscale administratie.  Na verificatie van de software, bevestigt het Riziv dat de informatie in de elektronische transmissie naar de ziekenfondsen niet gewijzigd of verwijderd kan worden. Daarnaast kon ook bevestigd worden dat de informatie waar de fiscale administratie toegang tot heeft geanonimiseerd is.  

De software zal het tenslotte ook mogelijk maken om een eAttest te annuleren. In dat geval wordt het eAttest niet verwijderd maar omschreven als ‘geannuleerd’ en kan een nieuw attest verstuurd worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.