Hiv opsporen met de smartphone?

Bij hiv-geïnfecteerde patiënten moet je de virale belasting volgen om in voorkomend geval de behandeling aan te passen en om vermenigvuldiging en overdracht van het virus tegen te gaan. Dat kan echter een zware belasting zijn voor de patiënten. Vorsers van Harvard (Boston, MA, VS) hebben een eenvoudig, doeltreffend en goedkoop medisch hulpmiddel ontwikkeld om het virus te detecteren zonder PCR. Dat zou nuttig zijn in ontwikkelingslanden, maar ook voor mensen bij ons die niet naar het ziekenhuis willen of kunnen gaan.

De vorsers hebben door middel van nanotechnologie een platform ontwikkeld voor detectie van het virus met één enkele druppel bloed. Dat platform bestaat uit een microchip, een smartphone en een onderdeel gemaakt met 3D-printing. Het principe is gebaseerd op nanomotoren, die reageren als er virus aanwezig is.
De bewegingen van die nanobolletjes 
kunnen met een smartphone worden 
gedetecteerd. De vorsers hebben de precisie, de specificiteit en de sensitiviteit van die test vergeleken met die van de klassieke test.

De sensitiviteit bedraagt 94,6% bij een afbreekwaarde van 1000 virale partikels per milliliter en de specificiteit 99,1%. Je zou kunnen opwerpen dat nanotechnieken die gebruik maken van edele materialen duur zijn. Maar ondanks het gebruik van goud en platina kost het materiaal maar 5 USD per test, de smartphone niet meegeteld.
De vorsers beschouwen hun techniek dan ook als een nieuwe methode om acute infecties te detecteren, een methode die het risico op overdracht van het virus zou verlagen en ook zou kunnen worden gebruikt om tijdig een mislukking van de behandeling te detecteren. 

> DNA engineered micromotors powered by metal nanoparticles for motion based cellphone diagnostics

Lees ook : HIV Hack: data tegen aids

  • Referentie
    Draz MS, Kochehbyoki KM, Vasan A et al. DNA engineered 
micromotors powered by metal nanoparticles for motion
    based cellphone diagnostics Nature Communications, 2018 (9)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.