Darmgassen meten met slimme capsule

De meting van de darmgassen heeft een significante waarde bij het begrip van de pathogenese en de diagnose van spijsverteringsstoornissen. Een proefstudie bij gezonde vrijwilligers toonde de precisie en de gebruiksveiligheid aan van een elektronische capsule om de hoeveelheid zuurstof, waterstof en koolstofdioxide in de darmen te meten in real time.

De slimme capsule, die ontwikkeld werd op de School of Engineering, RMIT University, Melbourne, Australië, is 26 mm lang en 9,8 mm breed. Ingeslokken kan de sensor de gasconcentraties doorgeven aan een zakmonitor die de profielen in real time weergeeft op een mobiele telefoon (via Bluetooth).

De studie levert een aantal interessante resultaten op. Zo blijkt dat er een hogere concentratie zuurstof is in de maag (>65%) dan in de lucht (21%), maar een lagere concentratie dan in de dunne darm (<5%) en de dikke darm (<1%). Daarnaast bleek ook dat de concentraties waterstofgas en koolstofdioxide toenemen bij de passage in de kronkeldarm.

De studie maakte ook een evaluatie mogelijk van de veranderingen in het gasprofiel in respons op voedingsmiddelen. Bij een vezelrijk dieet bijvoorbeeld blijft de zuurstofconcentratie hoger dan 10%, zelfs in het distale deel van de darm, voordat de capsule het lichaam verlaat. Een andere interessante observatie is de korte transittijd van de capsule in de dunne darm bij een vezelarm dieet en een verlengde transit bij een vezelrijk dieet. Ongeacht het dieet, vezelrijk of vezelarm, is er een verhoging van de concentraties koolstofdioxide en waterstofgas in het distaal gedeelte van de darm en vooral in de proximale darm. Dat resultaat is vergelijkbaar met de fermentatie van koolhydraten.

Volgens de auteurs zou men met de capsule ook de darmmicrobiota kunnen evalueren door gebruik te maken van de transittijd van spijsverteringsproducten en de fermentatie. Die mogelijkheid moet evenwel nog bevestigd worden in een studie bij een groter aantal vrijwilligers.

Meer over deze capsule en het gebruik ervan leest u in het eerste nummer van Nature Electronics van 8 januari 2018.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.