BVAS onderzoekt mogelijkheid tot schadeclaims tegen eHealth

BVAS is de herhaalde pannes van het eHealth-platform grondig beu en laat haar juristen nagaan hoe artsen een schadevergoeding kunnen eisen voor het tijdverlies en het verlies aan inkomen dat ze lijden ten gevolge van het niet beschikbaar zijn van de eHealth-toepassingen.

Het directiecomité van BVAS gaf op 12 september jl. haar juristen de opdracht om te onderzoeken hoe artsen een schadeclaim kunnen indienen bij eHealth. De voorbije maanden kreeg het eHealth-platform geregeld af te rekenen met storingen, vertragingen, time-outs en andere incidenten die hen belemmerden in hun dagelijkse praktijkvoering. Bij een uitval van het systeem is het voor artsen vb. onmogelijk om GMD’s te verlengen of openen, de derdebetalersregeling toe te passen of elektronische voorschriften af te leveren. Met als gevolg dat artsen de manueel ingevoerde gegevens tijdens het weekend of ’s nachts terug elektronisch dienen in te brengen, op momenten dat het platform wel functioneert.

Uit rapportages van incidenten blijkt dat het aantal uren ‘down time’ dit jaar al bijna het dubbele is van 2017. Deze abominabel slechte dienstverlening haalt de geloofwaardigheid van het eHealth-systeem volledig onderuit en is een grote bron van frustratie voor de artsen. Voor BVAS is de maat vol. De overheid heeft de plicht om de continuïteit van de zorgverlening te garanderen. Het is voor BVAS onaanvaardbaar dat de patiëntenzorg in het gedrang komt en dat artsen en patiënten financiële gevolgen ondervinden van een falend overheidsplatform. BVAS zal de belangen van patiënten en artsen op alle mogelijke manieren blijven veiligstellen.

BVAS neemt akte van de verklaringen van Frank Robben, die dreigt met juridische stappen tegen Hewlett Packard Enterprise (HPE). Maar we hebben niet gewacht op dit initiatief. BVAS heeft vorige week al een eerste aanzet gegeven tot het voorbereiden van een juridisch dossier om na te gaan hoe we individuele artsen kunnen ondersteunen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Jan DEBRUYNE

  17 september 2018

  E Health platform zit vol fouten en bugs en blokkeert aanvragen en verlengingen.
  MS Patiënten wachten vb. op SATIVEX, ik geraakt niet in het systeem:
  ik krijg de volgende reacties:
  - CIVARS 2 - Er is een onverwachte fout opgetreden. Neem contact op met het eHealth contactcenter
  -CIVARS-60 Onbekende foutcode ontvangen van de web service 'Hoofdstuk IV - Aanvraag creatie (GENERIC_ERROR)
  Dit alles heeft mij al minstens 1 uur tijd gekost
  Prof.dr.J.Debruyne - neurologie