Stad Brussel onderzoekt gebruik van drones in noodsituaties

De stad Brussel gaat een haalbaarheidsproject uitwerken om drones te gebruiken in noodsituaties. Dat heeft de Brusselse burgemeester Philippe Close samen met federaal minister van Mobiliteit François Bellot dinsdag bekendgemaakt. De stad Brusselondertekende hiervoor dinsdag een intentieverklaring bij het Urban Air Mobility-initiatief (UAM), een project voor stedelijke luchtmobiliteit van het Europees innovatiepartnerschap voor slimme steden en gemeenschappen (EIP-SCC).

Het haalbaarheidsproject dat de stad Brussel in nauwe samenwerking met de hulpdiensten zal onderzoeken heet "Take Care Emergency" en wil gebruik maken van drones om defibrillatoren te vervoeren in tijdkritische omstandigheden, wanneer ambulances te veel tijd nodig hebben om in te grijpen.

De toepassing binnen de luchtmobiliteit kan op die manier een hartstilstand verhelpen, maar de stad wil ook al verder kijken. Ze ziet ook heil in het gebruik van drones voor innovatieve oplossingen rond nieuwe mobiliteit en producttransport zoals dat van bloedtransplantaties in kritieke situaties.

"Het is belangrijk dat Brussel blijft openstaan voor nieuwe technologieën en verbeteringen die meer levens kunnen redden en interventies kunnen versnellen. Door te laten zien dat we in staat zijn te innoveren en te anticiperen op het gebruik van drones om levens te redden, toont Brussel zich van zijn beste kant", zegt burgemeester Philippe Close.

Het doel van het UAM-initiatief is om steden, burgers, bedrijven en andere belanghebbenden samen te brengen om het onderzoek naar praktische toepassingen, zoals het gebruik van drones, te versnellen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.